Regisztráció | Bejelentkezés | Írj nekünk

visszaSisi lábnyomában az EU elnökség

A Budapesten akkreditált EU-nagykövetek holnap járják be a magyar uniós elnökség fő helyszínének jelölt gödöllői királyi kastélyt. Noha a lovardából kialakított konferenciatermet még most festik, az ígéret szerint december végéig minden elkészül.

 

Erzsébet királyné vagy, ahogy mifelénk tisztelték, Sisi titkos szalonjában járunk. A gödöllői kastélyt előszeretettel látogató királyné a hálószobájából egy titkos lépcsőn egyenesen ide jött le, majd egy fedett folyosón át az istállóba távozott. Sokszor kora reggel, anélkül, hogy a személyzetet fölzavarta volna. A magyar EU-elnökség idején idelátogató delegátusok sok szempontból Sisi nyomában járnak majd. Ők is „száraz lábbal”, belső folyosókon keresztül jutnak el a lovardából kialakított konferenciaterembe, már legalábbis rossz idő esetén. Azt ugyanis elképzelni sem tudjuk, hogy ha majd hétágra süt a nap, ne az Erzsébet által is olyannyira kedvelt, romantikus faverandán át közelítenék meg a tanácskozás helyszínét, átvágva a Schimmelhofon. Utóbbi a Rudolf-szárny, a lovarda és az istállók által határolt udvar, amely Grassalkovich Antal gróf kedvenc lováról, Schimmelről (Penész) kapta a nevét. A XVIII. század második felétől az udvar közepén állt a ló életnagyságú márványszobra, amely azonban rejtélyes körülmények között eltűnt. Remélték, hogy a mostani felújítás, fúrás-faragás révén előkerül a lószobor, de ebben csalódniuk kellett.

 

Sisi titkos szobái prózai célokat szolgálnak majd a január 1-jén induló magyar EU-elnökség rendezvényei alatt: itt étkeznek a delegáció tagjai. A fehér és arany színekben pompázó, freskókkal díszített termek a kastély felújításának nyáron befejezett első szakaszában nyerték vissza eredeti pompájukat. Ebben a Rudolfról és Gizelláról elnevezett szárnyban lesznek majd a delegációs szobák, kisebb tárgyalók, a kétoldalú tárgyalásokra szolgáló termek, igazán előkelő, főúri miliőben.

 

– Itt január 13-án miniszteri szintű tanácskozás kezdődik, addigra mindennel el kell készülni, csúszásról szó sem lehet – teszi hozzá Robák Ferenc, az EU-elnökség operatív szervezéséért felelős kormánybiztos. – Sőt az épületet december 15-én szeretnénk megkapni, hogy még az ünnepek előtt elkezdődhessen a bútorozás. Beleértve természetesen a lovardából kialakított konferenciatermet, amelynek belső festése még csak most kezdődött. – Az utolsó simításokat végzik, egy héten belül elkészülnek – mondja Gönczi Tibor, a kastély igazgatója.

 

Gödöllőn az elkövetkező fél évben kétszáznál is több diplomáciai eseményt rendeznek, köztük 15 miniszteri szintű informális tanácskozást és az ASEM belügyminiszteri értekezletét. A fő esemény májusban lesz, amikor az EU-keleti partnerségi konferenciára a 27 tagállam és a 6 keleti partnerország állam- és kormányfői érkeznek Gödöllőre, több száz újságíró kíséretében.

 

Az uniós elnökség várhatóan 85 millió eurójába kerül az országnak, viszont a jobb éttermek, az elegáns szállodák jelentős bevételi többlethez jutnak, hiszen hat hónap alatt legkevesebb 40-50 ezer külföldi vendég érkezik Magyarországra.

 

Forrás: nol.hu

 

Megosztás

Hozzászólások

Hozzászólás írásához jelentkezz be!

Nincsenek hozzászólások.