Regisztráció | Bejelentkezés | Írj nekünk

visszaGödöllőn az EU tagállamok nagykövetei

Jó döntés volt a gödöllői királyi kastélyt választani a magyar soros elnökség kiemelt helyszínéül, mivel az az unióra jellemző sokszínűséget szimbolizálja - mondta Martonyi János külügyminiszter pénteken Gödöllőn. A külügyminiszter abból az alkalomból mondott beszédet a kastélyban, hogy bemutatta az átalakított épületet az EU-tagállamok Magyarországra akkreditált nagyköveteinek és a sajtó képviselőinek.

 

Martonyi János hangsúlyozta: sokat gondolkodtak a megfelelő helyszín kiválasztása előtt. Bár többek szerint kockázatos döntés volt Gödöllőt választani az elnökség rendezvényeinek fő helyszíneként - utalt a miniszter azokra az aggodalmakra, hogy esetleg nem fejeződnek be időben az átalakítási munkálatok -, ő biztos abban, hogy minden rendben lesz. Emellett a vidéki helyszínválasztással elkerülhetik, hogy az uniós események nagyobb fennakadásokat okozzanak a főváros életében - tette hozzá.

 

Ebből is jól látszik, hogy a magyar elnökségi program középpontjában a polgár, az "emberi tényező" áll, amely a fő célkitűzéseket is meghatározza - fogalmazott Martonyi János, olyan célokat említve példaként, mint a gazdasági növekedés ösztönzése, a munkahelyteremtés vagy a romák integrációja.

 

Mint kiemelte: a magyar elnökség különösen nagy hangsúlyt kíván helyezni a bővítésre, a nyugat-balkáni térség integrációjára és a keleti partnerség-program részes államaira, mivel az unió ezáltal is megerősítheti globális szerepvállalását.

 

A jelenlegi belga elnökség jó munkát végzett, de Magyarországra is sok komoly feladat vár 2011 első félévében - hangsúlyozta, hozzátéve: az elnökség igen nagy kihívást jelent az országnak.

 

A miniszter köszönetet mondott mindenkinek, aki hozzájárult a kastély átalakítási munkálataihoz, és különösen Gémesi György gödöllői polgármesternek fejezte ki háláját.

 

A kormány augusztus 11-i ülésén döntött arról, hogy a soros elnökség idején Magyarországon rendezendő kiemelt diplomáciai események többségét - így az informális miniszteri találkozók nagy részét - Gödöllőn, a királyi kastélyban tartják meg. A kastély használatáért a kormány bérleti díjat nem fizet, csak az épület fenntartási költségeihez járul hozzá az elnökség alatt, mivel a Királyi Kastély Nonprofit Kft. köztulajdonban van.

 

A kastély felújításának második üteme augusztus 30-án kezdődött, a kivitelezést a Reneszánsz Kőfaragó Zrt. végezte, az egymilliárd forint értékű fejlesztéshez 900 millió forint értékben uniós támogatást használtak fel, a gödöllői önkormányzat pedig 100 millió forint önrészt biztosított. A beruházás keretében egyebek mellett a kastély lovardáját 632 négyzetméteres, akár négyszáz embert befogadó konferenciateremmé alakítják át.

 

Az egyik legdinamikusabban fejlődő kisváros Gödöllő

 

Gödöllő városa mindent megtesz azért, hogy a Magyarország soros EU-elnökségét kísérő rendezvényekhez megfelelő hátteret szolgáltasson - mondta Gémesi György polgármester pénteken a településen. A polgármester abból az alkalomból mondott beszédet a királyi kastélyban, hogy Martonyi János külügyminiszter vezetésével bemutatták az EU-tagállamok Magyarországra akkreditált nagyköveteinek és a sajtó képviselőinek az átalakított épületet, amely 2011 első félévében az uniós rendezvények kiemelt helyszíne lesz.

 

Az 1990 óta hivatalban lévő Gémesi György szerint az elmúlt húsz évben az "alvóvárosként" ismert Gödöllő, amely "fél éven keresztül Európa egyik központja" lesz, az ország egyik legdinamikusabban fejlődő kisvárosává vált. A település stabil gazdasági háttere a megerősödött magyar kis- és közepes vállalkozásokon és az ide letelepedett multinacionális ipari vállalatokon alapszik - fogalmazott az októberben a helyi Lokálpatrióta Klub színeiben polgármesterré választott Gémesi György.

 

Mint kifejtette: Gödöllő iránt egyre nagyobb az érdeklődés jó megközelíthetőségének, kedvező infrastrukturális adottságainak, a magas színvonalú oktatásnak és a hagyományokat tiszteletben tartó kulturális életének köszönhetően. A polgármester köszönetet mondott Martonyi Jánosnak, aki - mint mondta - a kormányváltás előtt, márciusban támogatásáról biztosította a várost. Emellett Gémesi György háláját fejezte ki Révész T. Mihálynak, a kastély korábbi igazgatójának is, amiért sikerrel vezényelte le az átalakítási munkálatokat.

 

Gönczi Tibor, a kastély igazgatója hangsúlyozta: az épületben már több alkalommal is tartottak "magas szintű, két- és többoldalú megbeszélést", több kiemelkedő személy látogatott már el ide. Mint felidézte: a 250 éves múltra visszatekintő épületben Mária Terézia meglátogatta a kastély építtetőjét, Grassalkovich Antalt, a XIX. század második felében pedig a királyi család, különösen Erzsébet királyné töltötte itt szívesen az idejét. A kastély a XX. század első felében kormányzói rezidenciaként volt ismert - jegyezte meg.

 

Az elmúlt években több mint 3000 négyzetméter műemléki területet újítottak fel, s a parkban több mint öt hektárnyi területet rehabilitáltak - közölte Gönczi Tibor. Hozzátette: a nemrégiben felújított részek - a két megújult kastélyszárny és a lovarda épülete -, valamint a díszterem és a barokk színház szolgál helyszínéül Magyarország soros elnöksége alatt több "megbeszélésnek, tanácskozásnak és kiemelkedően fontos találkozónak".

 

A felújítások az EU támogatásával, a város és az állam hozzájárulásával valósultak meg - mondta, hozzáfűzve: a pályázati sikerek arra ösztönöznek, hogy további forrásokat keressenek, mivel "van még mit felújítani" a kastélyban.

 

Forrás: Fidesz.hu

 

Kapcsolódó cikkek:
A gödöllői kastéllyal ismerkedtek az uniós nagykövetek (Echo TV)

Gödöllőn lesz Európa szeme (Hírextra)
Martonyi: Gödöllő jó választás volt (MTV)
EU elnökség: Befutott az első magyar siker! (Inforádió)

 

Megosztás

Hozzászólások

Hozzászólás írásához jelentkezz be!

Nincsenek hozzászólások.