Regisztráció | Bejelentkezés | Írj nekünk

visszaIzrael több mint Szentföld

Avi Naim, az izraeli Beit Arye település polgármesterének meghívására öt gödöllői gyermek ismerkedhetett meg közelebbről a közel-keleti országgal. A polgármester meghívása azután történt, hogy az idei évben immár második alkalommal érkeztek diákok Gödöllőre, illetve a város balatonlellei üdülőjébe, a nemzetközi gyermektáborba. Az öt napos program keretében a fiatalok megismerkedhettek Izrael legismertebb városaival, helyszíneivel, így természetesen látogatást tettek Jeruzsálemben, az ország fővárosában, Tel Avivban, Haifaban, Názáretben, a Galileai tónál, Akko városában, illetve az egykori ókori településen, Cesarionban.

Valójában elmondható, hogy Izrael minden részében a történelem és a vallás szorosan összekapcsolódik, és mind a mai napig érezhető ez. A három nagy vallás napjainkig egymás mellett él és nem ritka, hogy alig pár méterre egymástól található zsinagóga, mecset vagy keresztény templom.


De ugyanígy helyezkednek el a települések is. Természetesen a program összeállításánál a szervezők figyeltek arra, hogy bőven jusson idő szórakozásra is. A legnagyobb élményt talán a Jordán folyón történő vadvízi evezés és a Tel Aviv-i vidámpark jelentette, de sor került közös éneklésre, medencepartira és közös vacsorákra is. Jeruzsálem minden szinten különlegesen hat az emberre, hiszen ez az a város, aminek minden szegletében érezhető a három fő vallás kialakulása és létezése. A Szent Templom, a Via Dolorosa, az olajfák hegye a kereszténység legfőbb jelképei, míg a siratófal a zsidóság szent helye. Itt a fiatalok részt vettek egy Bar mitzván is, vagyis amikor egy zsidó fiú betölti a 13. életévét, a felnőtt zsidó közösség tagjává válik, és ilyenkor ünnepélyes keretek között felolvas a tórából. Ez az egyik legnagyobb ünnep egy zsidó fiú életében.


A diákok nemcsak az ország kultúrájával és történelmével ismerkedtek meg, hanem mindennapi életével is, hiszen az öt nap alatt mindannyian befogadó családoknál laktak. Az öt nap kevésnek tűnik, de mégis elég volt arra, hogy örök barátságok szövődjenek a magyar és izraeli fiatalok között. Szerencsére a gyerekeknek még nincsenek előítéleteik, ezt később sajátítják el a felnőtt társadalomnak köszönhetően. A kapcsolatnak ezzel nincs vége. A gödöllői diákok hamarosan viszontlátják izraeli barátaikat, ugyanis decemberben ők érkeznek hozzánk, hogy együtt ünnepeljék a karácsonyt, illetve a zsidó vallás egyik legnagyobb ünnepét, a hanukát.
A tervek szerint december 22-én a főtéren az Adventi Vásáron kerül sor a közös ünneplésre.


A gödöllői csoport tagjai: Benedek Rubinka Róza, Izsó Boglárka, Benedek Benjamin Bendegúz, Scherzinger Gábor, Scherzinger Rafael. Az izraeli delegáció tagjai: Yuval Liberman, Shaked Grosman, Eyal Bergerzon, Dvir Kahana, Ofir Meir, Baron Peller, Shai Tsror. Köszönet Avi Naim polgármesternek és Gil Litov jegyzőnek a meghívásért, a befogadó családoknak, Orna Sapirnak a programok szervezéséért. Külön köszönet Oren Tsrornak a szervezésért, és a különleges figyelemért, amiben a fiatalokat részesítette.

 

 

Forrás: godollo.hu

 

 

Megosztás

Hozzászólások

Hozzászólás írásához jelentkezz be!

Nincsenek hozzászólások.