Regisztráció | Bejelentkezés | Írj nekünk

visszaItt jártak a nagykövetek, de mi a véleményük?

Egekbe magasztalták a magyar EU-elnökség előkészületeit a tagországok nagykövetei. Kitűnőek az előkészületek, de a váratlan helyzetek kezelése jelenti majd az igazi kihívást - mondták egyetértőleg uniós nagykövetek az MTI-nek pénteken, amikor bejárták a felső szintű találkozók helyszínét, Gödöllőt. John Deady ír nagykövet kifejezte, biztos benne, hogy minden magyar az EU-elnökség mögé fog állni a siker érdekében. Bizton állíthatjuk, hogy rajtunk, gödöllőieken ez nem fog múlni.

 

Jari Vilén finn nagykövet méltatta a megfelelő ütemben haladó magyar EU-elnökségi előkészületeket. Kiemelte, hogy Magyarország szakmailag kellően felkészült, erre biztosítékot jelentenek a jól képzett szakemberek. Az Európai Unió szerinte egyik legmélyebb válságát éli át, részben a globális gazdasági krízis miatt. A magyar elnökség egyik legfontosabb feladata ezért a válságkezelés lesz, és nem az előzetes napirend, hanem az események fognak diktálni.

A tapasztalat szerinte az, hogy a kisebb tagállamok sikeresebben látják el az elnökséget, mert komolyabb erőfeszítéseket tesznek a siker érdekében. Kiemelte, a korábbi finn elnökségek egyik fő tanulsága, hogy mindig vannak meglepetések, amelyeken túl kell jutni. "Bármennyire fel lehet készülni, különböző forgatókönyveket lehet készíteni, mindig az események a meghatározóak" - mutatott rá. A következő félév legfontosabb kérdéseinek az európai gazdasági kormányzást, a közös energiapolitikát és a keleti partnerség programját nevezte.

 

Greg Dorey brit nagykövet úgy fogalmazott, az EU-elnökség közeledtével felgyorsulóban vannak a magyar előkészületek. Azt mondta, láthatóan nagy erőfeszítések történtek azért, hogy Gödöllői Királyi Kastély a miniszteri tanácskozások látványos helyszíne legyen. Úgy értékelte, a magyar EU-elnökség szempontjából hasznos, hogy az országnak nagyon stabil, nagy parlamenti többséggel rendelkező kormánya van, "nehéz az EU-elnökséget betölteni, ha a hazai ügyek, esetleges viták elterelik a figyelmet".

 

Robert Milders holland nagykövet viszont arról beszélt, hogy Magyarország időnként túl szerény, nagyobb hangsúlyt is helyezhetett volna tervezett elnökségi napirendjén a magyar érdekekre. A nagykövet - aki diplomataként már öt EU-elnökség szervezésében vett részt - azt mondta, Magyarország jó úton halad a sikeres elnökség felé. A sikerességet persze csak utólag lehet megállapítani annak fényében, hogy a kitűzött legfontosabb célokat mennyiben sikerül elérni. Megítélése szerint a következő félév legnagyobb feladata az EU pénzügyi távlatainak kijelölése lesz, erről nagyon sok vita van. Ennek alakításában Magyarországnak döntő szava lesz, "várni fogjuk, milyen javaslatai lesznek".

 

Dorothee Janetzke-Wenzel német nagykövet szerint Magyarország kitűnően felkészült az EU-elnökségre, kiemelte, hogy az előkészítés folyamán nagyon sok találkozót tartottak Budapesten és Brüsszelben, meghatározó magyar politikusok több külföldi látogatást tettek. A magyar elnökség napirendjével kapcsolatban azt mondta, a témák egy része természetesen Brüsszelből származik, de Magyarország külön hangsúlyt helyez a keleti partnerség programjára és a Nyugat-Balkán európai integrációjának segítésére, "ez nagyon jó, előre fogja vinni Európát". Szerinte nincs túlzott hangsúly a magyar érdekeken, mivel "ezek az ügyek mindannyiunkat érintik". Ugyanakkor természetesnek mondta, hogy minden ország a saját régiójára fordít nagyobb figyelmet. Az EU-elnökség legfőbb kihívásairól szólva azt mondta: ezek előre nem ismertek. Bármi olyan előfordulhat, amit nem látni előre és nagyon gyors reagálást igényel - magyarázta.

 

Mads Sandau-Jensen, Dánia nagykövete azt mondta, senki nem tart attól, hogy Magyarország nem lesz képes ellátni az EU-elnökségi feladatokat. Nagy előnynek nevezte, hogy Magyarországnak nagyon erős kormánya van, és úgy tűnik, a gazdaság megfelelő irányban halad. "Nem látok különösebb okot aggodalomra" - mondta. A nagykövet szerint az egyik legnagyobb feladat az lesz Budapest számára, hogy az EU 27 tagállama között egyetértést alakítson ki, "ez nagyon kemény munka". Ő is kiemelte, hogy a váratlan kihívások elkerülhetetlenek.

 

John Deady ír nagykövet azt mondta, kiválóan felújították a Gödöllői Királyi Kastélyt, a konferenciákra oda érkező miniszterek igazán elégedettek lesznek a helyszínnel. Lehet, hogy kicsi a tanácskozóterem, de talán nem is a méret, hanem a szervezés lesz a döntő - tette hozzá. Kifejezte, biztos benne, hogy minden magyar az EU-elnökség mögé fog állni a siker érdekében. Az EU-elnökség fő kihívásait szerinte sem lehet előre tudni, "mindig váratlanok". Szerinte az olajozott elnökség a legjobb elnökség, amikor senki nem beszél róla, mert minden rendben működik. Ő is kiemelte, hogy a kisebb államokhoz fűződnek a legjobb elnökségek, mivel sokkal jobban összpontosítanak az ügyek rendezett intézésére, az elnökségi félév sikerességére, ahelyett, hogy saját érdekeik érvényesítésével foglalkoznának.

 

Forrás: MTI

 

Megosztás

Hozzászólások

Hozzászólás írásához jelentkezz be!

Nincsenek hozzászólások.