Regisztráció | Bejelentkezés | Írj nekünk

visszaSzudán felé tart a díjazott gödöllői fotós!

Lantai-Csont Gergely jelenleg Szudán felé tart. Embert próbáló teljesítményéről, felejthetetlen kalandjairól és az útját övező lélegzetelállító helyszínekről az utazzafrikaba.hu oldalon vezet fényképes blogot. Ezen felül az exkluzív fotók a Gödöllői Lokálpatrióta Klub honlapján tekinthetőek majd meg.

Kezdetét vette az Északkelet-Afrika Fotóexpedíció, amelyet Lantai-Csont Gergely fotográfus 10 afrikai ország érintésével, négy hónap alatt tesz meg az afrikai kontinensen. A fiatal gödöllői fotós, aki nemrég a National Geographic Nemzetközi Fotóversenyén még különdíjat is nyert, nem kisebb célt tűzött ki maga elé, mint az útvonalára eső kulturális, társadalmi jelenségek dokumentálását, az érintett régiók turisztikai és gazdasági lehetőségeinek bemutatását, egyszóval ismeretterjesztést napjaink izgalmas, változatos és vonzó Afrikájáról.

 

A fotós sárga dzsipjén probléma nélkül jutott le az egyiptomi határig. Mint mondja, a felmatricázott, feltűnő színű terepjáró mind a helyiek, mind a köztisztviselők figyelmét hamar felkelti. „Kíváncsi vagyok, délebbre hogyan fogadnak majd. Bár a kocsi csak ráadás, hiszen azokon a területeken, ahol megfordulok majd, ritkán jár európai fotós- így már önmagában ez is figyelemfelkeltő jelenség leszek.”

 

Gergely Egyiptomban a jelenlegi belpolitikai helyzet miatt csak áthalad. Az igazi munka Szudánban veszi kezdetét, ahol Lassányi Gábor régész társaságában régészeti emlékhelyeket keresnek fel, a magyaráb közösséggel és a núbiai sivatag kereskedőivel, a bedzsákkal találkoznak, de ugyanitt fotóriportot készítenek a szudáni iszlám misztikus ágáról, a szúfizmusról is. A téma nem lesz Lantai-Csont Gergely számára ismeretlen, mivel szúfikkal korábban már Szenegálban, a toubai zarándoklat idején is dolgozott. „Hihetetlen élmény vallási transzba esett híveket fotografálni- emlékszik vissza a fotós. Szenegálban révület közben egy murid hívő lefejelte a fényképezőgépem erős optikáját. Az optika megrepedt, a szerzetes pedig folytatta táncát- észre sem vette az esetet.”

 

Északkelet Etiópiába már ismerősként tér vissza Gergely. 2012-ben egy hónapot töltött az afar törzsnél, ahol még becenevet is kapott. A közösség tagjai Aytassounak nevezték el. A kevéssé ismert Szomáliföldön időszámítás előtti barlangrajzok nyomába ered, Etiópia déli részén pedig csodálatos vizuális kultúrával rendelkező hagyományőrző népeket mutat be - másképp. Észak-Kenyában a világ legnagyobb menekülttáborában, Dadaabban fog dolgozni, majd sorra veszi Kenya, Tanzánia, Burundi, Uganda és Kelet-Kongó izgalmas témáit, természeti értékeit és kulturális örökségeit.

 

Az út során több magyar és helyi kísérő is segíti a fotós expedícióját. Mivel olyan zárt közösségek és témák nyomába ered, amelyekhez rendkívül nehéz közel kerülni, a megfelelő helyi kísérő kiválasztása és megtalálása kulcsfontosságú lehet az expedíció sikere szempontjából.

 

„Afrika ma már más, mint ahogy 10 vagy 15 évvel ezelőtt ismertük. Egy folyamatosan változó, fejlődő kontinens, számtalan érdekes témával. Minden pillanat különleges, hiszen amit ma nem dokumentálunk, lehet, holnapra már elvész!”- többek között ez a gondolat, valamint az utazás izgalma, a kihívás, a kalandkeresés és az érdekesebbnél érdekesebb fotográfiai témák azok, amelyek miatt Gergely visszatér a déli kontinensre.„Fotóriportjainkkal igyekszünk bemutatni Afrikát úgy, ahogy mi látjuk. Jó érzés értéket teremteni, ismereteket átadni, és felhívni mások figyelmét is arra, hogy Afrika egy csodálatos, igazi élményeket és tanulságokat tartogató kontinens, amit érdemes felfedezni, ahová érdemes elutazni, amelyről érdemes gondolkodni!”- foglalta össze a fotós. 

 

A több, magyar és afrikai szervezet együttműködésével és támogatásával létrejött expedíción a fiatal fotós útját magyar és helyi szakértők segítik: az expedíció főtámogatója az Afrikai-Magyar Egyesület, utazási és szakmai partnere pedig az utazzafrikaba.hu.

 

 

A blog linkje: http://www.utazzafrikaba.hu/index.php?page=7

 

 

Megosztás

Hozzászólások

Hozzászólás írásához jelentkezz be!

Nincsenek hozzászólások.