Regisztráció | Bejelentkezés | Írj nekünk

visszaBlogrészlet Egyiptomból

Egyiptom már az expedíció megkezdése előtt is sok borsot tört az orrom alá. Az egyiptomi belpolitikai helyzet miatt több hétre lezárták az Egyiptomba irányuló nemzetközi kompforgalmat, de szerencsére utazásom kezdetére a helyzet valamelyest kitisztult, így magabiztosan indultam Magyarországról első, észak-afrikai állomásom felé.

 

Tudtam, hogy a sérülékeny biztonsági helyzet miatt nem lesz lehetőségem rá, hogy elmenjek a fehér sivatagba és beduinokat fotózzak, de azért titkon reméltem, hogy a médiában átütő negatív hírek ellenére lent a ’terepen’, a maga valóságában nem lesznek annyira vészes és veszélyes a szituáció, így talán mégis el fogok tudni kezdeni már Egyiptomban dolgozni.

 

Tervemet végül nem is csak a biztonsági helyzet, hanem a bürokrácia akadályozta: az utamon végigkísérő sárga dzsippem országba történő beléptetése, vámügyintézése ugyanis három napig tartott! Úgy éreztem, egy másik Egyiptomba csöppentem: turistákat alig láttam, viszont egy-egy templomnál önként kínálkozó gájdok tucatjai ajánlották szolgáltatásaikat. A boltokban az árak az egekbe szöktek, olyan kevés a vásárló, hogy a boltosok a betévedőkből próbálnak megélni. A felkészültebb gájdok napi 100-150 eurót kértek egy napi munkájukért, amit az expedíció nem tudott volna kifizetni, így a vámügyintézés miatti időveszteség és a drágaság miatt elhatároztam, a fehér sivatagba és a beduinokhoz majd egy másik időben, egy másik utazás során térek vissza. 

 

Időközben hozzám csatlakozott társammal, Lassányi Gábor régésszel tovább siettünk Aswanba, hogy elérjük a kompot, amely a Lasser - tavon át 22 óra alatt Wadi Haifába, már Szudánba visz minket!

 

 

Megosztás

Hozzászólások

Hozzászólás írásához jelentkezz be!

Nincsenek hozzászólások.