Regisztráció | Bejelentkezés | Írj nekünk

visszaMagyar ruhában pisil a brüsszeli kisfiú


A most kezdődött féléves magyar EU-elnökség alkalmából huszárruhát öltött hétfőn egy napra Brüsszel legnevezetesebb turistalátványossága, a Manneken Pis.

 

A pisilő kisfiú szobrát először 1698. május 1-én II. Miksa Emánuel bajor választófejedelem, Spanyol Németalföld kormányzója öltöztette fel egy brüsszeli céh ünnepélye alkalmából.

 

Ruhatára, amelyet a belga főváros híres terén, a Grand Place-on található városi múzeum őriz, ma már több mint hétszáz öltözéket tartalmaz - köztük futballmezeket, egyenruhákat, de akad köztük Elvis Presley és Miki egér jelmez is. Kabátja 25, nadrágja 26 centiméter hosszú.

 

A Manneken Pisnek hivatalos öltöztetője van, a brüsszeli Jacques Stroobants, akinek felesége már mintegy kétszáz ruhát készített a szobornak. A ruhákat előre meghatározott menetrend szerint cserélik, amelyet a Manneken Pis barátai nevű nonprofit szervezet állít össze.

 

A huszárruha a magyar elnökség alatt még egy alkalommal, június 7-én kerül rá a kisfiúra, "aki" március 7-én matyó öltözetben, május 2-án pedig - az akkor már nyilván kellemes hőmérséklet ellenére - alföldi subában folytatja majd évszázadok óta csaknem szakadatlan pisilését a turisták nagy örömére.

 

Az öltöztetési ceremóniát gyakran rézfúvós zenekar kíséri. Időnként olyan malőr fokozza a derültséget, hogy amikor az öltöztetés befejeztével "újraindítják" a fiút, a nagy nyomás miatt a vízsugár messzebbre visz, és lespricceli a közel állókat.

 

Forrás: MTI

 

Megosztás

Hozzászólások

Hozzászólás írásához jelentkezz be!

Nincsenek hozzászólások.