Regisztráció | Bejelentkezés | Írj nekünk

visszaKözel 80 százalékos napfogyatkozás lesz január 4-én

Január 4-én, kedden reggel 8 és 11 óra között részleges, közel 80%-os napfogyatkozás figyelhető meg Európa, Észak-Afrika és a Közel-Kelet területéről. A fogyatkozás Magyarországról is látszik, ha derült lesz az idő.

 

A napfogyatkozás 8 óra után néhány perccel kezdődik hazánk különböző pontjairól nézve. Ekkor a Nap még csak 3-5 fok magasan lesz a látóhatár felett, és miközben egyre feljebb emelkedik az égen, a Hold sötét korongja egyre nagyobb részét takarja le. A jelenség maximuma 9.24 és 9.30 között következik be, például Budapestről nézve ez 9.27-kor lesz. Ekkor a holdkorong a Nap felszínének 77-78 százalékát takarja majd ki (amikor az 12-14 fok magasan jár a horizont felett).

 

 

Mivel a jelenség nem teljes napfogyatkozás lesz, nem sötétedik be az égbolt, és nem lesznek olyan látványos jelenségek, mint 1999-ben. Az időpont miatt azonban a fényviszonyok szokatlan módon változhatnak. Normális esetben egyre világosabbá válik délelőtt az égbolt, és ezzel párhuzamosan emelkedik a hőmérséklet. Ezúttal fordított helyzet várható. Eleinte erősödnek a fények, majd a fogyatkozás maximális fázisa felé kissé visszahalványodik az égbolt. Igaz, csak csekély eltérés várható, de a figyelmes szemlélő talán észreveszi a fények és a színek enyhe változásaként. Hasonló helyzet várható a hőmérsékletnél is: a délelőtti melegedés lelassulhat vagy akár meg is torpanhat egy órára - de itt sem várható feltűnő hatás.

 

Látványos animációs összeállításon nézhetjük meg a keddi részleges napfogyatkozást különböző képzeletbeli nézőpontokból. A Nap felöl tekintve a Földnél négyszer kisebb Hold látható, amely bolygónk északi féltekéje előtt vonul át. Ha a Hold árnyékos oldalán állnánk, Európa felett egy sötét kerek árnyék alsó felét látnánk - míg Magyarországról figyelve a Hold a Nap "felső" része előtt fog elvonulni.

A mellékelt rövidfilm a kedden hazánkból is megfigyelhető részleges napfogyatkozás kialakulását, a jelenségben részt vevő égitestek kölcsönös helyzetét mutatja be több látószögből nézve. Az alábbi pontok a filmben látható beállításokat és helyzeteket sorolják fel, amelyek segítségével teljes kép nyerhető a jelenség lezajlásáról. A képsorok szemléletesen ábrázolják, hogy a Hold ezúttal nem takarja ki a napkorong teljes egészét, és jobbról balra vonul elé - miközben a Föld forgása miatt mindkét égitest látszólag jobbra halad majd az égbolton.

 

Forrás: origo.hu

 

Megosztás

Hozzászólások

Hozzászólás írásához jelentkezz be!

Nincsenek hozzászólások.