Regisztráció | Bejelentkezés | Írj nekünk

visszaEU-premier Gödöllőn

Megkezdődött a magyar EU-elnökség első informális tanácsülése január 14-én, Gödöllőn. A 27 tagállam Európa-ügyi miniszterei és államtitkárai egyebek között a soros magyar elnökségi félév programját vitatatták meg.

 

Az ülést a magyar elnökséget képviselő és a találkozón elnöklő Győri Enikő államtitkár nyitotta meg a Grassalkovich-kastélyban, ahol 16 informális tanácsülést és egyéb tanácskozásokat fognak tartani a magyar elnökség félévében.

 

A tagállamok képviselői támogatták a magyar uniós elnökség programját – hangsúlyozta Győri Enikő, a Külügyminisztérium európai uniós ügyekkel foglalkozó államtitkára pénteken, megvonva az elnökség Gödöllőn tartott első informális tanácskozásának mérlegét.

 

Az államtitkár közölte: a delegációk elkötelezettek amellett, hogy az Európai Tanács februári ülésén megtárgyalják az energia és az innováció kérdését, nem hagyják, hogy más napirendi pontok "elsodorják" ezeket az ügyeket. Az EU célja az egységes, integrált energiapiac, az energiahatékonyság elérése és a megújuló energiaforrások felhasználása - fejtette ki, hozzátéve, európai kutatási térség létrehozására, a kutatók mobilitásának segítésére, a kutatási feltételek javítására és a programok egyszerűsítésére törekednek.

 

Az ülésen ugyancsak szó esett a bővítésről, illetve arról, hogy Magyarország célja a horvát csatlakozási tárgyalások lezárása 2011 első félévében - mondta. Kérdésre válaszolva hozzátette: azt az üzenetet szeretnék közvetíteni, hogy a tagjelöltek is a "közös európai családhoz" tartoznak, "a megfelelő időben itt a helyük".

 

Az államtitkár közölte: elégedett a találkozóval, és a Grassalkovich-kastély is alkalmas helyszínnek bizonyult, kiválóan működik az újonnan kialakított konferenciaközpont.

 

Forrás: Echo-TV
Fotó: Kovács András / eu2011.hu
Fotó: Tatár Attila

 

 

Megosztás

Hozzászólások

Hozzászólás írásához jelentkezz be!

Nincsenek hozzászólások.