Regisztráció | Bejelentkezés | Írj nekünk

visszaTestvérvárosunkban, Zywiecben ismét nagy sikert arattak városunk fiataljai

Lengyel testvérvárosunkban, Zywiecben az idén hetedik alkalommal rendezte meg a Városi Művelődési Központ - cseh, magyar és szlovák társszervezőkkel együttműködve - a Karácsonyi és Pásztorénekek Nemzetközi Szemléjét, a Visegrádi Alap hathatós támogatásával, Antoni Szlagor polgármester úr és Rakoczy püspök úr védnöksége alatt. Beszámolójukat az útról itt olvashatjátok. Köszönjük, hogy Gödöllő város hírnevét öregbítették, és az elért eredményhez pedig gratulálunk!

 

Magyar részről hagyományosan a Gödöllői Lengyel Kisebbségi Önkormányzat vállalta, hogy összeállítja a résztvevők csapatát, megszervezi a kiutazást és annak anyagi feltételeit. Az előző években sikeresen szerepelt Cibri-együttes és a Premontrei Gimnázium szólóénekesei helyett ezúttal két újonc csapatot, az Erkel iskola Cantare kórusát (vezetője: Tóth Edit tanárnő) és a Szt. Imre iskola Iglice együttesét (vezetője: Dohanicsné Vígh Adrienn tanárnő) hívtuk meg, hogy bemutathassák tudásukat. Örömmel fogadták a lehetőséget, és mindvégig kiváló volt közöttünk az együttműködés.

 

A gödöllői fiatalok bemutatkozása minden reményünket felülmúló sikert hozott: mindkét együttes első helyezést ért el kategóriájában, és szép ajándékkal tért haza. Nem kis teljesítmény, ha figyelembe vesszük, hogy összesen 65 jelentkező közül kellett választani.

 

Zywiecben az idén is szeretettel, a hagyományos lengyel vendégszeretettel fogadtak bennünket, nagyszerű ellátást és szállást kaptunk, sőt külön programokat is szerveztek a külföldi vendégek részére.  

 

De álljon itt a résztvevők véleménye

 

Tóth Edit tanárnő, a Cantare kórus vezetője:

 

Az Erkel Ferenc Általános Iskola Cantare kórusának különös élményben volt része 2011. január 14-17-ig a lengyelországi Zywiec-ben, Gödöllő testvér városában.

 

Abban a megtiszteltetésben volt részünk, hogy részt vehettünk a Visegrád Alapítvány által szervezett és szponzorált Karácsonyi és Pásztorénekek 7. Nemzetközi Szemléjén.

 

A zsűri két napon keresztül hallgatta a részt vevő 4 ország énekes csoportjait, énekeseit, szólistáit, kiválogatva a különböző kategóriák győzteseit, akik vasárnap a gálaesten szerepelhettek.

 

Utunk nagyon kellemesen telt, ehhez hozzájárult, hogy testvérintézményünk, a szomszédos Szent Imre Katolikus Általános Iskola küldöttei is velünk utaztak. A gyerekek mindkét iskolából nagy örömmel, izgatottsággal várták a színpadra lépés perceit.

 

Az összeszedettség, figyelem és precíz előkészületek meghozták az eredményt, mindkét csapat a  saját kategóriájában  első helyezést kapott.

Vendéglátóink igen körültekintően mindenre gondoltan pazar vendéglátást biztosítottak a részt vevők számára: 3 csillagos szállodát napi 3-szori étkezéssel kedveskedtek nekünk. Szabad időnkben alkalmunk volt ezt a szép 700 éves várost is megtekinteni, különleges élményt adott a mintegy 150 éves sörgyár múzeumának szép, interaktív anyagának megtekintése is.

 

Szép emlék lesz még a verseny utáni közös ismerkedési est is, ahol beszélgethettünk, énekelhettünk a többi csoporttal, vezetőivel is. Számunkra igen tanulságos és szép volt látni, mennyire őrzik a meghívott országok saját kultúrájukat, népművészetüket. Ez a gyönyörű és életre szóló élménnyel járó utazás nem jöhetett volna létre Szabó László – a Gödöllő város Lengyel Kisebbségi Önkormányzatának vezetője – gondoskodása, segítőkészsége, ügyes szervezése nélkül. Kedves feleségével együtt mindenben támogatott bennünket, tolmácsolásával segítségünkre volt minden problémás esetben. Köszönjük mindnyájan!

 

Dohanicsné Vígh Adrienn tanárnő:

 

A Szent Imre Katolikus Általános Iskola Iglice együttese karácsony előtt kapott meghívást a GLKÖ-től a zywieci fesztiválon való részvételre. Lázas munka vette kezdetét, hiszen egy hónap volt az utazásig. A gyerekek lelkesen tanulták a dalokat, még a téli szünetben is.  Szülői segítséggel kaptunk népviseleteket, így a gyerekek ezeket magukra öltve még jobban átélhették a népdalok tartalmát. A dalok nem voltak könnyűek, a sok hajlítást egyszerre énekelni nehéz feladat. Sok-sok gyakorlással, próbával azonban a gyerekek nagyszerűen megoldották a feladatot. Ennek meg is lett az eredménye, hiszen kategóriánkban 1. helyezést értünk el Zywiecben. Nagy örömünkre az Erkel iskola is kategóriája 1. helyezését nyerte, így a közös öröm még jobban összekovácsolta a két iskola csapatát.

 

A lengyelországi kirándulás nagyszerű volt. Még a sok eső sem tudta elvenni a kedvünket, hogy megismerjük a város nevezetességeit. Sok kedves emberrel találkoztunk, és való igaz a mondás: lengyel-magyar két barát. Ahol csak meghallották, hogy magyarok vagyunk, mosoly volt a válasz.

 

A szlovák és cseh résztvevőkkel is kedvesen elbeszélgettünk, sőt néhány népdalt egyszerre tudtunk énekelni; a magyarok magyarul, a szlovákok szlovákul. (Nagy nevetés volt a vége.)

 

Itt mindenkin látszott a népzene iránti szeretet. Jó érzés volt látni, hogy a visegrádi négyek országai ilyen nemes ügy érdekében milyen lelkesen tudnak összefogni.

 

Nagyon jól éreztük magunkat, és ezúton is köszönjük a GLKÖ-nek, Szabó László elnöknek, hogy meghívtak minket, és részt vehettünk ezen a találkozón. Felejthetetlen élményekkel gazdagodtunk.

 

Megosztás

Hozzászólások

Hozzászólás írásához jelentkezz be!

Nincsenek hozzászólások.