Regisztráció | Bejelentkezés | Írj nekünk

visszaA magyar egészségügy helyzete polgármesteri szemmel

„Egészségügy 5 dimenzióban” címmel rendezték meg az Önkormányzati Egészségügyi Napok XVIII. konferenciáját szeptember 2-án, Budapesten, ahol dr. Gémesi György, Gödöllő polgármestere, a Magyar Önkormányzatok Szövetség (MÖSZ) elnöke az egészségügyi ellátórendszer fenntartásában és a helyi közösségek egészségi állapotának alakításában vállalt önkormányzati szerepről és felelősségről tartott előadást.

A magyarok egészségi állapota katasztrofális – állapította meg bevezető előadásában dr. Gémesi György, aki egykori válogatott sportolóként, volt sebész- és sportorvosként, illetve polgármesterként több nézőpontból figyeli a magyar egészségügyi rendszerben történő változásokat, amelyek többségét egyébként pozitív irányú tartja. A MÖSZ elnöke egyetért a kórházak állami kézbe vételével és örvendetesnek nevezte azt is, hogy a települések túlnyomó többsége ragaszkodott járóbeteg-szakrendelőjének fenntartásához. Mint elmondta, az alapellátás önkormányzati kézben maradása is örvendetes, hiszen így továbbra is közvetlen a kapcsolat az emberekkel, megfelelően működik a társadalmi kontroll. Más kérdés, hogy sajnos vannak olyan térségek hazánkban – főképpen az ország északi és keleti részén – ahol az orvoshiány miatt nagyon meg kell küzdeniük a polgármestereknek az alapellátás biztosításáért. Az egészségmegőrzés terén jelentős lépés volt a mindennapos testnevelés bevezetése, ahogy a fittnes parkok számának szaporodása is a fizikai kondíció megőrzését, erősítését szolgálja, minden korosztály számára.

 


A konferencia további részében az egészségügy legnevesebb hazai szakemberei tartottak előadásokat – többek között – az egészségügyi reformról, a hálapénzről, a telemedicináról, az alternatív gyógymódok kockázatairól, a globális klímaváltozás egészségügyi következményeiről, az ellátórendszer túlterheltségéről és területi egyenlőtlenségéről, az egészségügyi szakdolgozók életpálya modelljéről, valamint a kormány aktuális egészségügy-politikai terveiről.

 

 

 

Forrás: godollo.hu

 

 

Megosztás

Hozzászólások

Hozzászólás írásához jelentkezz be!

Nincsenek hozzászólások.