Regisztráció | Bejelentkezés | Írj nekünk

visszaJön az állami támogatás az elektromos autókra?

2011. február 7-én és 8-án zajlott az Európai Unió közlekedési minisztereinek tanácskozása Gödöllőn kétnapos informális tanácsülés keretében.

 

A tanácskozáson Németország az elektromos autók vásárlásával összefüggő állami támogatások uniós szintű szabályozását javasolta a támogatási verseny elkerülése érdekében - mondta kedden az MTI-nek Peter Ramsauer német közlekedési miniszter az uniós közlekedési miniszterek gödöllői tanácskozásának szünetében.

 

Berlin az úgynevezett roncsprémiumhoz hasonló közvetlen, pénzügyi jellegű ösztönzők kerülését javasolja. Elektromos autók vásárláshoz kapcsolódó kedvezményeket már több tagállamban, köztük Franciaországban és Nagy-Britanniában is bevezettek, ami azzal a veszéllyel jár, hogy "szubvenciós verseny" indul az Európai Unióban.

 

Az EB-t meglepetésként érte a német felvetés. "Őszintén szólva eddig még nem hallottunk erről" - mondta az MTI-nek Siim Kallas közlekedési ügyekért felelős biztos. Az ügy "igen szerteágazó" - hangsúlyozta. Kérdés például, kívánatos-e az autóállomány megújítása olyan módon, hogy "az egész új autópark állami támogatás révén jön létre. Vagy inkább az a megfelelő, ha kizárólag a gazdasági folyamatok hatására újul meg az autóállomány?" - vetett fel egy dilemmát. 

 

A tagállamok támogatták a szélesebb, ún. átfogó hálózat fejlesztését azzal, hogy az erőfeszítéseket a stratégiai szempontból jelentősebb törzshálózatra kell összpontosítani.

 

Völner Pál, államtitkár, a Közlekedési, Távközlési és Energiaügyi Tanács közlekedési formációjának soros elnöke a sajtótájékoztatón kiemelte: „A társadalmi és gazdasági kohézió nem érhető el a teljes TEN-T hálózat még hiányzó elemeinek kiépítése, a meglevő, leromlott állapotú infrastruktúra európai szintűre hozása nélkül. Az elégtelen hozzáférhetőség a teljes Európai Unió gazdasági fejlődését lelassíthatja.”

 

Forrás: piacesprofit.hu
Fotó: Kovács András/eu2011.hu; Tatár Attila

 

Megosztás

Hozzászólások

Hozzászólás írásához jelentkezz be!

Nincsenek hozzászólások.