Regisztráció | Bejelentkezés | Írj nekünk

visszaKulisszatitkok a gödöllői kastélyból

Mintegy száz biztonsági kamera figyeli az EU-elnökség magyarországi tanácskozásainak helyet adó gödöllői kastély szinte minden zugát. A tűzszerészek munkáját Walter, a robbanóanyag-kereső eb segíti - tudták meg az újságírók 2011. február 9-én, amikor kivételesen bepillanthattak a miniszteri értekezletek szervezésének boszorkánykonyhájába.

 

A tanácsteremmé átalakított egykori lovarda előtti folyosóról szűk lépcső visz az emeletre, előtte diszkrét tábla áll: „Csak magyar biztonsági tiszteknek”. Fent egy kis szobában nagyméretű monitorok vagy három tucat biztonsági  kamera képét mutatják. A falak mentén asztalokon laptopok. Ez  a biztonsági erők vezénylési pontja. A kastélyban és környékén mintegy száz kamerát helyeztek el, így a biztonságiak a kastély belsejének és környékének 95 százalékát tudják folyamatosan figyelni - mondja Bartus Péter, a Köztársasági Őrezred alezredese, a gödöllői kastély biztosítási parancsnoka.

 

„Nem szoktunk bakit elkövetni”

 

Hogy hány ember dolgozik a kastély biztosításán, az alezredes nem árulja el. Csak annyit mond, hogy a francia elnökség idején Franciaországban 17 ezer fő volt a létszám, de Magyarországon ennél lényegesen kevesebb. Persze a biztonság így is garantálva van, siet hozzátenni. Arra a kérdésre, hogy január eleje, a magyar elnökség kezdete óta történt-e már baki, csak azt válaszolja: „nem szoktunk bakit elkövetni”.  

Az egykori lovardában, ahol a tanácskozások zajlanak, egy igazi rendezvény „éles” előkészületei folynak éppen: a takarítók háton hordott porszívóval tisztítják a csillogó padlót, a terem végén magas létráról a csillár égőit cserélik. Mint Gönczi Tibor, a Gödöllői Királyi Kastély igazgatója elmondja, egy hónap alatt 560 égő fogyott el. 

 

 

 

Walter tíz perc alatt végez

 

Kicsit később az újságírók szemtanúi lehetnek, hogyan szokták átvizsgálni a tűzszerészek a termet minden tanácskozás előtt. A fő ellenőr Walter, a kilencéves robbanóanyag-kereső kutya. Több ezer féle robbanóanyag felismerésére van kiképezve. Tíz perc alatt végzi el azt a munkát, amire négy-öt, műszerekkel felszerelt tűzszerésznek több órája menne el.

 

Robák Ferenc, a magyar elnökség operatív ügyekért felelős kormánybiztosa elmondja, hogy egész Magyarországon nincs még egy ilyen hatalmas tanácsterem. Az asztalokat és a székeket ugyanaz a belga cég szállította, amelyik a brüsszeli EU-s tárgyalótermeket is ellátta. Középen nagy monitorok, amelyekre szükség is van, mert a terem túlsó végén ülőt már alig látni. Amikor egy hozzászóló bekapcsolja a mikrofonját, egy kamera automatikusan rászegeződik, és arca megjelenik a monitorokon. Az asztalok körül nem ábécé-rendben ülnek a tagállamok küldöttei, hanem aszerint, amilyen sorrendben országuk betölti az elnökséget. Így most a magyar képviselő jobbján a második félévi elnökséget ellátó Lengyelország, balján pedig a korábbi elnök, Belgium delegátusa foglal helyet.

 

Tolmácskabinok egymás fölött

 

A  teremben hat légkondicionált tolmácsfülke sorakozik. Szigorúan a brüsszeli szabványok szerint készültek, mert Európában „az EU-s tolmácsok szakszervezete a legerősebb” - jegyzi meg a kormánybiztos. A magyar elnökség protokollárisan legnagyobb szabású rendezvénye május végén lesz. A keleti partnerségi csúcson a 27 EU-tagállam és hat egykori szovjet utódállam vezetői vesznek részt. Akkor 22 uniós hivatalos nyelv mellett további hat nyelvre is tolmácsolni fognak. A kabinokat egymás fölé helyezik majd el.

 

A lovardához csatlakozik az egykori istálló, amelyben most büfé és ruhatár működik a hajdani lóállásokban. Helyreállították a beépített márvány zabos csészéket is.

 

A lovarda alatt két ötven fős hallgatószobát alakítottak ki, amelyekben a delegációkhoz tartozó személyek belső tévéláncon keresztül követhetik a tárgyalást. Az elnökség után itt háromdimenziós mozival felszerelt kiállító helyiségek lesznek.

 

Családi fotók a barokk színházban

 

A barokk színházterem a lovarda közelében található. A nézőterén 120-140 fő foglalhat helyet, színpada mai szemmel nézve meglepően apró. A színpad előtti lépcsős dobogón állnak fel a tanácskozások részvevői az úgynevezett családi fotóhoz. Itt a színházteremben szokták tartani a rögtönzött rövid sajtótájékoztatókat, és itt adnak interjúkat a miniszterek.

 

A kastély aranyozott stukkójú tört fehér falú dísztermében most 12 nagy kerek asztal – a tanácskozások idején itt szolgálják fel az ebédet a minisztereknek. A terem bejárata előtt embermagasságú üveg vitrinben az az egy méter magas óriási váza áll, amelyet az elnökség tiszteletére készített a Herendi Porcelánmanufaktúra.

 

Habsburg-képgaléria

 

Az épület egyik nemrég felújított szárnyának emeletén alakították ki a delegációk VIP-szobáit, amelyek falát különleges égszínkék textiltapéta díszíti. A szobasor előtt húzódó folyosó Habsburg-képgalériának lett berendezve. A folyosó végén lévő sarokszobában található a magyar elnökség titkárságának szobája, videókonferenciák lebonyolítására is alkalmas felszereléssel. Az előtér falán a Szent István rendi ruhát viselő Ferenc József egész alakos portréja, Benczúr Gyula munkája. A szemközti falon felesége, Erzsébet királyné. Mindkét festmény a Magyar Nemzeti Múzeum tulajdona.

 

A gödöllői kastély egy része eddig is látogatható múzeum volt. Február 12-től kezdve óránként indított csoportok azokat a szobákat és termeket is megtekinthetik, ahol a magyar EU-elnökség rendezvényeit tartják.

 

Forrás: eu2011.hu
Fotó: Kovács András/
eu2011.hu

 

Megosztás

Hozzászólások

Hozzászólás írásához jelentkezz be!

Nincsenek hozzászólások.