Regisztráció | Bejelentkezés | Írj nekünk

visszaA továbbélő Zsolnay-örökség

Zsolnay Vilmos öröksége kiemelt szerepet játszik az EU soros elnökségéhez kapcsolódó sokszínű kulturális palettán: eozinmázas dísz- és ajándéktárgyak sora kápráztatja el a Brüsszelbe és Magyarországra érkező diplomatákat, s 2011 első felében fejeződik be a Pécs2010 program zászlóshajója, a Zsolnay Negyed fejlesztése is.

 

A Zsolnay Manufaktúra 2010-ben az Európa Kulturális Fővárosa projekthez kapcsolódva számos felkérésnek tett eleget, melyek 2011-ben hazánk soros EU-elnöksége idején folytatódnak. December 16-án, a pécsi Kodály Központ ünnepélyes megnyitóján hagyományteremtő szándékkal különleges eozinmázas EKF-láncot kaptak a 2011-es kulturális fővárosok, Turku és Tallin képviselői.

 

 A Zsolnay Vilmos által szabadalmaztatott, színváltó fém-lüszter máz hírnevét erősítő egyedi dísztárgyat a jövőben az éppen regnáló kulturális fővárosok adják egymásnak stafétaként (a 2010-es úszó Európa Bajnokság szintén a Zsolnay-gyárban készült eozin érmeit ezzel szemben megtarthatják a díjazottak). Az ünnepélyes nyitókoncertre a Kodály Központ rezidens szimfonikus zenekara, a Pannon Filharmonikusok is „Zsolnayba” öltözött, s a zenekar azóta minden magyarországi és nemzetközi fellépésén viseli a Zoób Kati tervei alapján készült, Magyar Minőség Háza és Magyar Termék Nagydíjas eozinmázas ékszereket és halványzöld színjátszó ruhakollekciót. 

 

A 2011-es EU-elnökség ideje alatt hazánkba látogató minisztereket, illetve kísérőiket is Zsolnay-ruhakiegészítőkkel örvendeztetik meg. A férfiakat a világon egyedülálló eozinmázas mandzsettagombbal ajándékozzák meg, míg a hölgyek a páfrányfenyő (Ginkgo biloba) levelét mintázó eozin kitűzőt kapnak figyelmességként Magyarországtól.  A Európa Tanács brüsszeli székhelyén, a Justus Lipsius házbeli kiállításon is feltűnik a jellegzetes Zsolnay-porcelán: a székház átriumának padlóját fedő 202 négyzetméteres, Pápai Lívia textilművész által tervezett szőnyegen a Zsolnay cég honfoglalás kori motívumokkal ékes kerámiája látható, a tárgyalóban pedig egy Zsolnay-lámpa található.

 

 

A porcelán tálakból, tányérokból, kancsókból készült állólámpa a Zsolnay és a Hollóházi – két nagy múlttal rendelkező magyarországi – porcelángyár termékeiből épül fel. A porcelán évszázadokon keresztül a királyi paloták és nemesi otthonok féltve őrzött használati és dísztárgyainak anyaga volt, melynek értéke az aranyéval vetekedett.

 

A híres eozinmázas kerámiákat készítő manufaktúra e fontos megrendeléseket úgy teljesítette, hogy a Zsolnay-gyár megújítása ezalatt teljes gőzzel folyik. A több mint kétharmad részt Európai Uniós forrásokból megvalósult Pécs 2010 – Európai Kulturális Főváros program legjelentősebb nagyberuházása, a leromlott állapotú és zömében hasznosítatlan műemlék épületek felújítása 2011 első félévében ér célegyenesbe. (A manufaktúra még az átalakítások kezdetén átköltözött a Negyed keleti részébe, sazóta is zavartalanul működik a patinás falak között.) A több mint 10 milliárd forint költségvetésű projekt keretében átalakuló épületek kulturális, közművelődési és oktatási funkciókat kapnak – így lesz rozsdanegyedből pezsgő kulturális központ Zsolnay Vilmos egykori birodalma. Az ún. Sikorski-házban 2010 őszén helyezték el Gyugyi László köztulajdonba került, csaknem 600 darabos kerámiagyűjteményét, mely a gyár 1870-1914 közötti remekműveit mutatja be, kiválóan kiegészítve a Zsolnay Múzeum gyűjteményét. Decemberben a Pécsi Galéria is a Zsolnay Kulturális Negyedbe költözött át, 2011. január végén pedig átadták a Bóbita Bábszínház új otthonát. Az 1300 négyzetméteres Zöld Ház eredetileg Zsolnay Vilmos fiának épült. Végéhez közeledik a Zsolnay Mauzóleum rekonstrukciója is: a szerkezeti munkálatok elkészültek, a gyáralapító nyughelyét várhatóan márciustól kereshetik fel újra a látogatók.

 

Forrás: eu2011.hu


Megosztás

Hozzászólások

Hozzászólás írásához jelentkezz be!

Nincsenek hozzászólások.