Regisztráció | Bejelentkezés | Írj nekünk

visszaGémesi György beszéde az EU sportminiszteri találkozón

2011. február 23-án városunk az Európai Unió sportminisztereit látta vendégül. A lovardában zajló tanácskozást polgármesterünk, Gémesi György Czene Attilával a sportügyekért felelős államtitkárral közösen nyitotta meg. Beszédét az alábbiakban olvashatjátok.

 

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

 

Elsőként köszöntöm Önöket Gödöllő polgármestereként, városunkban itt a Királyi Kastélyban. Nagy öröm számomra, hogy a 32 ezer lakosú Gödöllő adhat otthont a Magyar EU elnökség kiemelt rendezvényeinek. 260 évvel ezelőtt Mária Terézia látogatott el a Grassalkovich Antal gróf által épített kastélyba és ezt követően a mai napig több európai és hazai történelmi személyiség töltött el nem kevés időt Gödöllőn.

Közülük a legismertebb Erzsébet királyné-Sissi- aki több mint 2000 napot tartózkodott a kastélyban és élvezte a térség kiváló levegőjét és természeti adottságait,  közismerten sportos életmódjával ma is jó példát mutat mindannyiunknak.

 


 

Az elmúlt húsz évben, a korábban alvó városként ismert Gödöllő az ország egyik legdinamikusabban fejlődő kisvárosává vált. Ebben nagy szerepe van a tudatos ipartelepítés után az erős helyi gazdaságnak, köszönhetően a multinacionális ipari és kereskedelmi cégeknek, de nem kevésbé az ipari parkunkban működő hazai kis- és középvállalkozásoknak. A környezetkímélő és csúcstechnológiát meghonosító ipar megtelepedésének eredményeképpen a munkanélküliségi ráta a válság ellenére 6 % alatt maradt.

 

Gödöllő jó megközelíthetőségének, ma már jó infrastrukturális adottságainak, a magas színvonalú oktatásnak, a színes hagyományokat is őrző kulturális életének köszönhetően egyre nagyobb az érdeklődés a város iránt.

 

Gödöllő város sportkoncepciójában megfogalmazottak alapján kiemelt szerepet tulajdonítunk az iskolán kívüli sportolási lehetőségek biztosításában. A tavaly átadott sportkomplexum javította a sportolási feltételeket, amelyet jelenleg 41 szakosztályban 21 sportág képviselői űznek.

 

Fontos kiemelni, hogy nem elsősorban a versenysport támogatása, hanem a mindenki által elérhető sportolási lehetőségek kialakítása és bővítése az elsődleges cél, ezért terveink között szerepel egy új sportcsarnok megépítése is. Az  évente három alkalommal megszervezett  városi futóverseny a rendszeresen nem sportolók minden korosztálya számára is lehetővé teszi  a bekapcsolódást a város sportéletébe, ami nagyban segíti a sport közösség teremtő erejének kibontakozását.

  

Ezzel is szeretnénk példát mutatni arra, hogy a helyi önkormányzatok hogyan tudják segíteni a Bizottság közleményében megfogalmazott célok megvalósítását.  Bízom abban, hogy az EU elnökség idején megismert Gödöllő Európa egyik izgalmas és kedvelt látogató helye lesz.

 

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

 

Engedjék meg, hogy másodszor, mint a Nemzeti Sport Szövetség elnöke köszöntsem Önöket.

 

A Nemzeti Sportszövetség Magyarország legnagyobb sport ernyő szervezete, mely tömöríti az olimpiai és az olimpián nem szereplő 75 magyar sportági szakszövetséget, mindamellett együttműködő partnereink a diáksporttól a szabadidősportig lefedik a magyar sport hátterében működő teljes sport civil társadalmat.  Csak egy ilyen párbeszéden és partnerségen alapuló együttműködés képes megfelelni az egyre nagyobb kihívásoknak, melyek közül egyik legnagyobb  a Bizottság közleményében megfogalmazott célok elérése.

 

 

Ezen célok közül nem lehet eléggé hangsúlyozni a sport szerepét a társadalmi befogadásban, kedvező hatását a közegészségügyre, társadalombiztosítási és egészségügyi kiadások visszafogásában vagy akár a szociális kohézióban.

 

Mindannyian tudjuk, hogy a rendszeres fizikai aktivitás segíti a fiatalok társadalmi beilleszkedését, mindamellett csökkentheti fenyegetettségüket az intoleranciával és az erőszakkal szemben.

 

A sport területén végzett önkéntes tevékenységek segíthetik a foglalkoztatottság növelését és a polgárok közösségi aktivitását. Ezért is, összhangban a Magyar Kormány szándékaival, elengedhetetlenül fontosnak tartjuk itt Gödöllőn az oktatás keretein belül bevezetni a mindennapos testnevelést. 2011 őszétől felmenő rendszerben lehetővé tesszük az iskolákban a gyerekek és fiatalok mindennapi testedzését. Többek között ezzel a nem kis figyelmet és költséget igénylő programmal kívánunk Gödöllőn hozzájárulni a Bizottság közleményében is megfogalmazott célok eléréséhez.  

 

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

 

Kívánom, hogy a mai informális miniszteri tanácskozás járuljon hozzá és segítse az európai sport szerepének minél nagyobb hangsúlyozását és erősítését. Érezzék jól magukat Gödöllőn és a későbbiek során is térjenek vissza hozzánk és ne felejtsék el: „Gödöllő Európában, Európa Gödöllőn!”

 

Fotó: Tatár Attila

 

Megosztás

Hozzászólások

Hozzászólás írásához jelentkezz be!

Nincsenek hozzászólások.