Regisztráció | Bejelentkezés | Írj nekünk

visszaJól vizsgázott Magyarország

Az EU soros elnökségét betöltő Magyarország a nehéz körülmények között kitűnő koordinálást végzett a líbiai helyzettel kapcsolatban - mondta Catherine Ashton pénteken, Gödöllőn egy szűk körű háttérbeszélgetésen újságíróknak.

 

Az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője az MTI-nek arra a kérdésére, hogy Magyarország betölthet-e valamilyen közvetítő szerepet Líbiában, az EU nevében, úgy felelt: nem biztos, hogy ennek a feladatnak a teljesítését elvárná az ottani magyar nagykövettől, és ebben a pillanatban nincs szükség közvetítésre. Most az ENSZ Biztonsági Tanácsának kell magára vállalnia a vezető szerepet - jelentette ki a főképviselő, aki előzőleg részt vett az EU védelmi minisztereinek informális találkozóján.

 

 

Arra a kérdésre, van-e párbeszéd Moammer Kadhafi líbiai elnök és az EU között, úgy felelt: "nincs közvetlen párbeszéd, minden nyilvánosan zajlik, mi ezt mondjuk, ő azt mondja". Hozzátette, nem próbál úgy tenni, mintha lenne valamilyen különcsatorna a líbiai vezetőhöz, "mert nincsen". Catherine Ashton elmondta, Líbiában nagyon veszélyes a helyzet, és rendkívül nehéz megbízható információkhoz jutni, az országban nincsenek olyan nem kormányzati és civil szervezetek vagy ellenzéki pártok, amelyekkel a Nyugat párbeszédet tudna folytatni.

 

Az EU főképviselője hangsúlyozta: az első számú feladat az erőszak megállítása, ez a célja a mostani közös fellépésnek. Arra a kérdésre, milyen úton lehet elérni a helyzet megváltozását Líbiában, úgy felelt, soha nem lehet biztosan tudni, hogy a politikai, gazdasági és egyéb eszközök milyen kombinációja és melyik pillanatban ér el átütő hatást. "Egy biztos, nagyon nyugodtnak kell lennünk és minden lépést világosan kell kommunikálnunk, a lehető legnagyobb támogatást megszerezve, nemcsak saját országaink, hanem Líbia népe körében is" - mondta, hozzátéve, egyben nagyon hatékony koordinációra van szükség. Arról is beszélt, biztos abban, hogy az uniós nyilatkozatoknak hatásuk van, "figyelnek ránk, nyomást kell gyakorolnunk".

 

Kifejtette: az erőszak megállítása után humanitárius segélyt kell eljuttatni a rászorulóknak, de azt még nem tudni, mi következik azután, milyen változás történik Líbiában, lesz-e társadalmi párbeszéd. "Nem ugorhatunk előre időben (...) nem dönthetjük el előre, milyen lépésekre lesz szükség a jövőben" - mondta, megjegyezve, pozitív és negatív lépések megtételére egyaránt sor kerülhet, ezt a helyzet határozza majd meg.

 

Ugyancsak az MTI kérdésére válaszolva kifejtette: az EU májusra, Magyarországra tervezett keleti partnerségi csúcstalálkozóját technikai okok miatt halasztották el, az előkészítéshez több időre van szükség. Nincs semmi furcsa a találkozó elhalasztásában, "teljesen logikus döntés volt" - mondta. "Azt akarjuk, hogy a csúcstalálkozónak jó napirendje legyen (...) és egy kicsit több időt akartunk nyerni ahhoz, hogy más országokkal is egyeztessünk" - jegyezte meg. Úgy fogalmazott, nincs semmi drámai oka a halasztásnak, "nagyszerű lett volna, ha Budapesten rendezik meg". Hozzátette: a döntést a magyar elnökség hozta meg, miután egyeztetett Lengyelországgal és az Európai Bizottsággal.

 

Forrás: ATV
Fotó: Kovács András/eu2011.hu

 

 

Megosztás

Hozzászólások

Hozzászólás írásához jelentkezz be!

Nincsenek hozzászólások.