Regisztráció | Bejelentkezés | Írj nekünk

visszaTanévnyitó a Szent István Egyetemen

Dr. Tőzsér János rektor nyitotta meg ma délelőtt a Szent István Egyetem 2016/2017. tanévét a gödöllői aulában. Az intézmény gödöllői, budapesti, békéscsabai, gyulai és szarvasi kampuszain, valamint a csíkszeredai, zentai és a beregszászi kihelyezett képzésein 3368-an kezdik meg felsőfokú tanulmányaikat. Az eseményen a város részéről dr. Pappné Pintér Csilla önkormányzati képviselő vett részt.

A tanulás Önökre vár, de ebben a feladatban nem maradnak magukra. A közel ezer oktató nevében meggyőződéssel mondhatom, versenyképes tudás átadására készülünk – szólt a gólyákhoz az intézmény vezetője. Az egyetem oktatási palettája 33 alapszakból, 32 mesterszakból, 10 doktori iskolából, 42 szakirányú továbbképzésből és 15 felsőoktatási képzésből áll. Az új tanévben négy karra vettek fel duális képzésre jelentkezőket, ez az újszerű forma a képzés gyakorlati jellegét erősíti.
Tőzsér János szorgalmazta, hogy a felsőbb évfolyamokon minél nagyobb számban vegyenek részt külföldi képzéseken. Az egyetem ugyanis 1998 óta több mint 3 millió eurónyi forrást szerzett mobilitási programokra. A hazai mezőnyben azon kevesek közé tartozik, amelyek elmondhatják hallgatóiknak, hogy középfokú nyelvvizsga birtokában és jó tanulmányi eredménnyel bármelyikük külföldi tanulmányútjához rendelkezésre állnak a szükséges egyetemi források.
Ebben a tanévben a világ 42 országából közel 350 hallgató érkezik a SZIE-re, jelenlétük az egyetemünk iránti bizalmat testesíti meg. A rektor angol nyelven is köszöntötte az elsősöket.
Mint ismertes, a múlt tanévben az egyetemhez csatlakozott a Budapesti Corvinus Egyetem három budai kara, miközben az állatorvosképzés és a pedagógus képzés elkerült az intézménytől. A rektor kiemelte, hogy az egyetem az „átépítés” alatt zavartalanul működött, annak ellenére is, hogy össze kellett hangolni a régi és az új karok eltérő rendszereit, szabályzatait és munkastílusát. Már az eltelt háromnegyed év is bizonyította, hogy a budai, kertészeti, élelmiszeripari és tájépítészeti karok csatlakozásával a Szent István Egyetem feladatkörében, képességeiben, tudományos kapacitásában, vállalati-gyakorlati kapcsolataiban egyaránt erősödött, gazdagodott. Feltörekvő ágazatok oktatása került hozzá, portfóliója a mezőgazdasági termelés, az élelmiszeripar és a vidékfejlesztés területén teljesebbé vált. Ez a változás új hajtóerőt jelent a tudáspiacokon zajló versenyben, amelynek gazdasági, társadalmi szereplői egyre inkább azt várják a felsőoktatástól, hogy az egyetemek a jövőt mutassák meg, azaz a gyakorlat előtt járjanak.
Végül Nemes Nagy Ágnes gondolataival zárta tanévnyitó beszédét a rektor: „Tanulni kell magyarul és világul, tanulni kell mindazt, ami kitárul, ami világít, ami jel: tanulni kell, szeretni kell.”
Az ünnepségen bejelentették, hogy a köztársasági elnök egyetemi tanárrá nevezte ki dr. Tóth Tamást a Gazdaság- és Társadalomtudományi Karra, dr. Csintalan Zsoltot a Mezőgazdaság- és Környezettudományi Karra.
A tanévnyitón Fodor László vezetésével közreműködött városunk fiatal zenekara, a Forest Dixie Band.

 

 

Forrás: godollo.hu

 

 

Megosztás

Hozzászólások

Hozzászólás írásához jelentkezz be!

Nincsenek hozzászólások.