Regisztráció | Bejelentkezés | Írj nekünk

visszaMegnyílt a Gödöllői Városi Múzeum megújult állandó kiállítása

Megnyílt a Gödöllői Városi Múzeum „A mi városunk” és a „Gödöllői Művésztelep” című megújult állandó kiállítása. Az átalakításra a Kubinyi Ágoston Programnak köszönhetően kerülhetett sor, amelynek a múlt évi és idei pályázatán összesen 30 millió forintot kapott a múzeum az Emberi Erőforrások Minisztériumától, a szükséges önrészt, 7 millió forintot pedig az önkormányzat biztosította. A rendezvény a GödöllŐsz Fesztivál egyik nyitóeseménye volt.

A megnyitón dr. Gémesi György polgármester mondott köszöntőt, aki kiemelte, a kiállítás ugyanazt üzeni, mint az idén 50 éves város kulturális tematikus évének szlogenje: „A megújuló értékek városa”. A megújulás nem azt jelenti, hogy átrendezték a múzeum anyagát, hanem új tartalommal töltötték meg a XXI. század igényeihez igazodva.

A kiállítást megnyitó dr. Vígh Annamária, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kultúráért Felelős Államtitkársága főosztályvezetője sajnos nem tudott részt venni a megnyitón, gondolatait Kerényiné Bakonyi Eszter, a Gödöllői Városi Múzeum igazgatója tolmácsolta.

Dr. Vígh Annamária egyaránt elismerését fejezte ki a Gödöllői Városi Múzeumban folyó példaértékű szakmai munka és az intézmény múzeumpedagógiai tevékenysége kapcsán. Kiemelte: a kiállítás elsődleges törekvése, hogy a város lakóinak és az idelátogatóknak is megfeleljen, amit bizonyára sikerül is elérnie, hiszen a bemutatott anyag, a mintegy háromezer műtárgy harminc százalékát először láthatja a nagyközönség.

Kerényiné Bakonyi Eszter ezt követően köszönetet mondott mindazoknak, akik segítették a háromnegyed éven át zajló átalakítást, aminek köszönhetően szinte teljesen megváltozott a kiállítási terület és az eddiginél jóval nagyobb anyag kerülhetett bemutatásra.

A korábbi nagy termek helyett osztott tereket alakítottak ki, amik színvilágukban nemcsak segítik kiemelni a kiállított anyag részleteit, hanem el is választják az egyes gyűjteményeket. A látogató egy sétával haladhat végig Gödöllő „történelmén”, mintegy végigjárva a főutcát, ahol az itt élők mindennapjait ismerheti meg, bepillanthat az egykori boltok, műhelyek ablakán, bekukkanthat nagyszüleink iskolájába, és a nem is olyan régi, ma már leginkább retro jelzővel illetett otthonokba. A helytörténeti kiállítás ugyanis a korábbiakkal ellentétben nem ér véget az 1930-as években, hanem a rendszerváltásig mutatja be Gödöllő történetét. Új környezetben látható a művésztelepet bemutató, a korábbihoz képest jelentősen kibővített anyag, de a térkialakításnak köszönhetően a különböző művészeti területek (például a szőnyegszövés, monumentális művészet, iparművészet) jobban elkülönülnek.

A kiállításban helyet kapott a Csupor Zoltán tordasi plébános által a múzeumnak adományozott gyűjtemény, és méltó módon mutatják be a Tamás atya által létrehozott Mária-gyűjteményt is.
A korábbi „folyosó galéria” ötlete alapján látványtárlók kerültek a folyosóra is, ahol a múzeum raktárában lévő, a tematikus gyűjteményekbe nem illeszkedő, de különleges, bemutatásra érdemes gazdag anyagot, egykori használati tárgyakat láthatnak a látogatók. A bemutatott tárgyakról a minden teremben érintőképernyős számítógép, a tárolók mellett pedig tabletek segítik a tájékozódást. Mindezek mellett öt monitornak és a három projektornak köszönhetően régi filmhíradók repítik vissza a szemlélőt a múltba, és település-animációk segítségével elevenednek meg egyes, a kiállításhoz kapcsolódó elemek.

 

 

Forrás: godollo.hu

 

 

Megosztás

Hozzászólások

Hozzászólás írásához jelentkezz be!

Nincsenek hozzászólások.