Regisztráció | Bejelentkezés | Írj nekünk

visszaCarmina Burana - megnyílt a GödöllŐsz Fesztivál

A Carmina Burana nyitotta meg az őszi kulturális programsorozatot, s egyben a második alkalommal megrendezésre kerülő GödöllŐsz Fesztivált. A Gödöllői Királyi Kastély lovardájában a Gödöllői Szimfonikus Zenekar, a Gödöllői Városi Vegyeskar, a Szent István Király Oratóriumkórus, a Frédéric Chopin Zenei Alapfokú Művészeti Iskola Gyermekkórusa és a Talamba Ütőegyüttes közreműködésével csendült fel a népszerű oratórikus mű. A szólókat ez alkalommal Sáfár Orsolya (szoprán), Gavodi Zoltán (kontratenor) és Haja Zsolt (bariton) énekelte, vezényelt Horváth Gábor.

A világi élvezeteket dicsőítő, a tavasz, a bor és a szerelem himnuszaként is ismert Carmina Burana műfaját Orff úgy határozta meg: világi dalok szóló- énekesekre és kórusokra, hangszerkísérettel és mágikus képekkel; eredeti elképzelése szerint ugyanis a művet színpadi játék egészíti ki. Legtöbbször azonban oratórikus formában csendül fel, péntek este is így hallhatta a közönség.
Az eseményen dr. Gémesi György mondott köszöntőt, aki elmondta, több jubileumot ünnepel idén Gödöllő, egyrészt várossá válásának 50. évfordulóját, másrészt pedig 20 esztendeje nyitotta meg kapuját a látogatók előtt a Gödöllői Királyi Kastély.
Beszédében kitért arra is, hogy a városban jelenleg több mint ötven művészeti műhely gondoskodik az igényes kulturális rendezvényekről. Ezeknek a csoportoknak a munkáját méltatva úgy fogalmazott: bízik abban, hogy Gödöllő – ami 2011-ben az Európai Unió elnökség helyszíne volt - a jövőben Európa kulturális fővárosa is lehet.
A GödöllŐsz fesztivál nyitóhangversenyét az amerikai, a brit, a dél-afrikai, az indonéz és a japán nagykövet, a cseh, a lengyel és a svéd követség képviselői valamint Antall Józsefné Klára asszony, egykori miniszterelnökünk özvegye és Jókai Anna, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, kétszeres Kossuth-díjas és József Attila-díjas író- és költő is megtisztelték jelenlétükkel.

 

Forrás: godollo.hu

 

 

Megosztás

Hozzászólások

Hozzászólás írásához jelentkezz be!

Nincsenek hozzászólások.