Regisztráció | Bejelentkezés | Írj nekünk

visszaÚj szakaszban a Testőrlaktanya felújítása

Új fázisba érkezett a Várkapitányi lak, közismertebb nevén a Testőrlaktanya felújítása. Az épület alapozásának megerősítését követően a napokban megkezdődik a tető, a fafödémek és a fa szerkezetű loggia felújítása, írja a Gödöllői Szolgálat e heti száma.

Az épület tetőszerkezetének felújítására az önkormányzat az NKA pályázatán 8 millió forintot nyert, ami azért rendkívül fontos, mert a tető helyreállításával megállítható az épület további állagromlása.


A munkálatok során az eredeti barokk tetőszerkezetet és a belső fafödémeket az eredeti szerkezeti kialakítás másolataként állítják helyre, úgy, hogy lehetőség szerint a még menthető eredeti faanyagból is maradjon meg egy-egy elem. Az elmúlt hetekben a restaurátorok is dolgoztak az épületben, a meglévő falfestésekről részletes felmérést készítettek, és különböző védőszerkezetek felállítását javasolták annak érdekében, hogy a megmaradt értékes részletek ne sérüljenek a munkák során. A falakon egészen a menyezet csatlakozásánál is több helyen megmaradt az eredeti barokk kori, majd a klasszicista festés.


Megújul az épület jellegzetességének számító fa loggia is. Mint azt a szakemberek megállapították ez a restaurálás után valószínűleg nyolcvan százalékban az eredeti faanyag felhasználásával állítható helyre. A munkát nem a helyszínen, hanem a farestaurátor műhelyében végzik el. A bontásra a napokban sor kerül, s a visszaépítésre az alap helyreállítását követően jövőre kerül majd sor.

 

Forrás: godollo.hu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Megosztás

Hozzászólások

Hozzászólás írásához jelentkezz be!

Nincsenek hozzászólások.