Regisztráció | Bejelentkezés | Írj nekünk

visszaGödöllőn tárgyaltak az EU külügyminiszterei

Budapesten az Európai Tanács elnöke, Gödöllőn az uniós külügyminiszterek tárgyaltak. A fő kérdés – Líbia mellett – az egységes uniós nyugdíjkorhatár és az adórendszer volt. A gödöllői kastélyt egyébként több száz rendőr biztosította.
Több tucat rendőrautó parkolt szombaton a gödöllői kastély előtt. Több száz rendőr vigyázott a 27 európai ország külügyminiszterének biztonságára. Európa vezető diplomatái elsősorban Líbiáról tárgyaltak.

 

Az uniós külügyminiszterek informális találkozója után tartott sajtótájékoztatón Catherine Ashton uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő kifejtette: óvatos tervezésre van szükség, minden eshetőséget meg kell vizsgálni, beleértve a katonai beavatkozást is. Martonyi János külügyminiszter szerint a tanácskozás is bebizonyította, hogy az EU egységes, "együtt gondolkodunk és együtt cselekszünk". Elmondta továbbá, hogy az EU anyagi eszközökkel, kereskedelmi előnyök juttatásával és a földrajzi mobilitás ösztönzésével is támogatja déli szomszédságát, a forrongó észak-afrikai térséget.

 

Catherine Ashton hangsúlyozta: szoros együttműködést kell kialakítani az EU és az Arab Liga között, ezért Magyarországról vasárnap Kairóba utazik, hogy találkozzon a szervezet főtitkárával, Amr Muszával. Óvatos tervezésre van szükség, minden eshetőséget meg kell vizsgálni, beleértve a katonai beavatkozást is - vélekedett. Kérdésre válaszolva Catherine Ashton közölte: a további szankciókról és más lehetőségekről a hatásokat és a hatékonyságot figyelembe véve tárgyalnak. Minél nagyobb ország csoport foganatosít egy intézkedést, annál nagyobb lesz a hatása - jegyezte meg.

 

Catherine Ashton a sajtótájékoztató után elégedettségének adott hangot és kifejezte örömét a gördülékeny szervezéssel kapcsolatosan. Gémesi Györgynek elmondta, hogy a gödöllői Sajtóközpontban végzett munka minden igényt kielégítő. Ashton asszony és Martonyi János végül átvette Gémesi Györgytől az Európai Unió magyar elnökségére készült gödöllői uniós emlékérmét.

 

Fotó: Kovács András/eu2011.hu; Tatár Attila

 

Megosztás

Hozzászólások

Hozzászólás írásához jelentkezz be!

Nincsenek hozzászólások.