Regisztráció | Bejelentkezés | Írj nekünk

visszaA víz kincs legyen, ne pusztító elem!

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter pénteken, Gödöllőn írja alá osztrák, szlovén, horvát és szerb kollégájával azt a miniszteri nyilatkozatot, amely alapján előkészítik a Mura, a Rába és a Duna bioszféra rezervátum létrehozását - mondta a magyar tárcavezető kedden a víz világnapja alkalmából tartott budapesti ünnepségen, kedden.

 

Fazekas Sándor hangsúlyozta: a víz természeti ereje egyre inkább gazdasági erővé válik, a tiszta édesvíz kontinensek jövőjét képes meghatározni, így átgondolt tervezésre, magasan képzett szakemberekre, jól működő vízügyi igazgatóságokra, karbantartott csatornákra, zsilipekre, gátakra, tározókra van szükség ahhoz, hogy a víz valóban kincs legyen, ne pedig pusztító elem. Emlékeztetett: Magyarországon 2010-ben több csapadék hullott, mint bármelyik évben a mérések kezdete óta, és az elvezető árkokba, csatornákba átemelt több mint 2,8 milliárd köbméter belvíz is rekordnak számít.

 

A magyar soros elnökség fontosnak tartja a szélsőséges vízügyi jelenségek kezelését is, és meg akarja nyerni az Európai Tanács támogatását ahhoz, hogy az Európai Unió 2012-ben elfogadandó átfogó vízpolitikai dokumentumában megjelenjen, hogy az éghajlatváltozás káros hatásai elleni küzdelemben nemzetközi együttműködésre van szükség - hangsúlyozta Fazekas Sándor. Hozzátette: a víz világnapjához kapcsolódóan rendezik meg a Magyar Tudományos Akadémiával közösen az "Európa vizeinek jövője" című szakpolitikai konferenciát. Péntektől pedig Gödöllőn tartanak informális ülést az Európai Unió környezetvédelmi miniszterei.

 

Forrás: fidesz.hu

 

Megosztás

Hozzászólások

Hozzászólás írásához jelentkezz be!

Nincsenek hozzászólások.