Regisztráció | Bejelentkezés | Írj nekünk

visszaMagyar napok a brüsszeli EU-intézmények éttermeiben

A magyar EU-elnökség és Magyarország nemzeti ünnepe alkalmából magyaros menüsort kínáltak az Európai Bizottság dolgozói számára kialakított 12 brüsszeli étteremben március 15-én és az azt követő napokban.

 

Az Európai Unióban hagyomány, hogy az adott félévben soros tanácsi elnökség tiszteletére olyan eseményeket rendeznek Brüsszelben, amelyek az adott nemzet kultúráját népszerűsítik. Mivel Magyarország nemzeti ünnepe éppen elnökségének időszakára esik, nem volt kérdés, hogy a magyar témájú rendezvényt március 15-ére időzítik.

 

Szerencsés véletlen, hogy az Európai Bizottság brüsszeli Infrastrukturális és Logisztikai Hivatalának igazgatója történetesen magyar. Zupkó Gábor már tavaly tavasszal felkereste a brüsszeli magyar Állandó Képviseletet azzal az ötlettel, hogy az elnökség idején Magyarországot magyar ételek segítségével is bemutassák.

 

Az éttermeket üzemeltető Eurest több szóba jöhető magyar fogás receptjét és az elkészítésükhöz szükséges technikai fogások leírását is megkapta. Ezek alapján állt össze a helyi ízlésnek és igényeknek is megfelelő, ugyanakkor a magyar konyha jellegzetességeit is felvillantó menüsor. A felkészülés utolsó lépéseként öt étteremvezető-főszakács szakmai eszmecserére és próbafőzésre is ellátogatott az Állandó Képviseletre, ahol két magyar szakáccsal minden részletet megbeszéltek.

 

Így március 15-én a Bizottság minden éttermének kínálatába bekerült a Jókai-bableves, a csirkepaprikás és a mákos bejgli. Hogy a vendégek értesüljenek a különleges ételek eredetéről, az éttermek magyar munkatársai kis zászlókkal jelölték meg a magyar fogásokat. Az Európai Bizottság székházául szolgáló Berlaymont épület étkezőjében a magyar ételek március 18-ig szerepeltek a menüsorban.

 

Jóval hosszabb ideig, egészen április 20-ig kínálja a magyar menüsort a „Restaurant 29” bizottsági „à la carte” étterem. Ezen a helyszínen ráadásul nem csak a magyar ételeket, hanem a magyar borokat is népszerűsítik. Kiemelt esemény lesz az étterem március 23-án megrendezendő hagyományos borkóstolója, ahol ezúttal a soros elnökséget adó Magyarország legjobb borait lehet megkóstolni Gál Helga sommelier válogatása alapján.

 

A magyar ízek nagy tetszést arattak: a Bizottság Infrastrukturális és Logisztikai Hivatalának egyik képviselője az eu2011.hu-nak elmondta, a Bizottság dolgozói szívesen próbálták ki a számukra eddig ismeretlen ételeket, és nem kellett csalódniuk. A sikerre való tekintettel a Bizottság a jövőben is szeretné hasonló módon népszerűsíteni a tagállamok gasztronómiai értékeit, ezzel is hozzájárulva az Európát jellemző kulturális sokszínűség megismertetéséhez.

 

Forrás: eu2011.hu

 

Megosztás

Hozzászólások

Hozzászólás írásához jelentkezz be!

Nincsenek hozzászólások.