Regisztráció | Bejelentkezés | Írj nekünk

visszaGödöllőn menekül meg Portugália?

Az Európai Unió gazdasági és pénzügyminiszteri tanácsának (ECOFIN) kétnapos informális találkozóján, Gödöllőn pénteken a fő téma Portugália pénzügyi helyzetének megvitatása volt. Szombaton általános vitát tartanak az aktuális gazdasági-pénzügyi helyzetről.

 

A Portugáliát támogató pénzügyi csomag májusban készülhet el, az euróövezeti tagország nagyjából 80 milliárd eurós kölcsönt kaphat, cserébe pedig "ambiciózus privatizációs programot" kell végrehajtania.

 

Az Európai Unió (EU) gazdasági és pénzügyminiszteri tanácsának (ECOFIN) informális találkozóján tartott sajtóértekezleten Rehn elmondta: a csomagot május közepén fogadhatják el az uniós pénzügyminiszterek.

 

A biztos hozzátette: a portugál kormány támogatási kérelme előző nap este 10 órakor érkezett meg az EB-hez. A támogatási csomagot az EB, az Európai Központi Bank (EKB) és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) készíti elő a portugál hatóságokkal együttműködésben.

 

80 milliárd euró

Újságírói kérdésre válaszolva Rehn elmondta: Lisszabon számára nagyjából 80 milliárd eurós hitelkeretet állíthat össze az EB-EKB-IMF trojka. A futamidő 3 év lehet. A támogatásért cserébe Portugáliában egy sor reformot kell végrehajtani, és "ambiciózus privatizációs programot" kell beindítani.

 

ECOFIN

Az eurócsoport és az ECOFIN pénteki, közös ülése után a miniszterek nyilatkozatban foglalták össze a teendőket. A nyilatkozatban többek közt a miniszterek felszólítják valamennyi portugáliai politikai pártot, hogy a lehető leghamarabb állapodjanak meg a válságkezelő programról, a júniusi választások után pedig alakítsanak olyan kormányt, amely véghez tudja vinni a költségvetési konszolidációt és a strukturális reformokat.

 

Szombaton aztán általános vitát tartanak az aktuális gazdasági-pénzügyi helyzetről és az Euró plusz paktumról, az uniós állam- és kormányfők tanácsában márciusban jóváhagyott átfogó gazdasági csomagról.

 

Forrás: MTI/Hirextra
Fotó: Kovács András/eu2011.hu; András Péter Németh

 

Megosztás

Hozzászólások

Hozzászólás írásához jelentkezz be!

Nincsenek hozzászólások.