Regisztráció | Bejelentkezés | Írj nekünk

visszaKülügyminiszterre várva

A magyar elnökség kapcsán alakították meg a Fiatal Európa Szerkesztőséget, ahol jó néhány fiatal újságíró bontogatja szárnyait. Feltűnnek a Királyi Kastélyban tartott megbeszéléseken, a Média Központban, mindenhol ahol a politikusokat, Európa döntéshozóit elérhetik. Tapasztalataikról, „kalandjaikról” folyamatosan beszámolnak. Most Kóbor Andrea élményét olvashatjátok.

 

Kis csapatban, nagy objektívekkel várjuk az európai külpolitika celebjeit a gödöllői kastély kapuja előtt. Perceken belül érkeznek, élükön Ashton külügyi biztossal. Jön az elegáns csapat, a vakuk villognak. A svéd, a német és a holland külügyminiszter, sőt maga Ashton is odalép a kordon mögött álló újságírókhoz, és türelmesen válaszol.

 

Első bódulatomban még nem jutottam túl azon, hogy ilyen nagy emberek állnak előttem hús-vér valójukban. Csak fogtam a diktafonom és odatoltam, ahova mindenki más.

 

Ezután a biztonságiak visszakísértek a sajtóközpontba, ahol azonnal beindult az informatikai szeminárium: mindenki kicsapta a laptopját, diktafonba fülhallgató, fényképezőből memóriakártya és indulhat a hírgyár. Előtte persze a klasszikus kávé és pogácsa.

 

Az infodeskben interjút kérhettünk a külügyminiszterektől. Az olasz csak olaszul, a német csak németül. Jövőre tényleg megtanulok németül. Végül is nagyon elcsúszott a program és szinte minden interjúra letámadásos módszerrel került sor.

Később visszavezettek minket a kastélyba, ahol egy ajtó előtt vártunk vagy háromnegyed órát a miniszterekre. A nagy izgalomban lassan tudatosult bennem, hogy lassacskán, de inkább biztosan szükségem lesz egy mosdóra. Viszont az én sárga jelzésű PRESS kártyám nem tette lehetővé, hogy kíséret nélkül mozogjak a kastély területén. Így megtörtént az, ami kiscsoportos korom óta nem fordult elő: kísérettel mentem pisilni.

 

A várakozás közben segítséget kért a makedón köztévé riportere, majd jött a kérés, hogy meséljek neki a médiatörvényünkről. A dologból egy hosszú beszélgetés lett, (sajnos) számtalan párhuzamot találtunk a két ország politikai kultúrája között. De náluk még rosszabb. Például a mi médiatörvényünk elbújhat amellett, hogy a makedón köztévének mindenről egyeztetnie kell a kormánypárt PR-osával.

 

Szerettem volna megkérdezni a holland külügyminisztert a bevándorlókkal kapcsolatban. Sokat vártam rá. Mikor átért a sajtóközpontba, beviharzott egy interjúszobába négy újságíró kíséretében. Csatlakoztam, és ott ültem három holland és egy horvát újságíró társaságában. Legalább kétszer annyi idősek voltak, mint én és legalább százszor jobban beszéltek hollandul. Türelmesen kivártam, amíg a miniszter úr mindent elmesél a honfitársainak, majd a horvát újságírónak az ő csatlakozásukról.

 

Nekem már csak két kérdésre maradt időm, de azokat ügyesen megkerülte. Elmondta a hivatalos, nagyon demokratikus és liberális álláspontot, hogy felelősséget kell vállalnunk az ég világon mindenkiért, az mindegy, hogy ezzel a saját országukban már nem tudnak népszerűek lenni a politikusok.

Kóbor Andrea, Fiatal Európa Szerkesztőség

 

A Fiatal Európa Szerkesztőség program az Európai Bizottság, a Külügyminisztérium és az Európai Parlament kezdeményezésére és finanszírozásában valósul meg. Az itt közölt információk tartalmáért és felhasználásáért a Külügyminisztérium, az Európai Bizottság és az Európai Parlament nem felel.

 

Forrás: eu2011.hu
Fotó: Kovács András/eu2011.hu

 

Megosztás

Hozzászólások

Hozzászólás írásához jelentkezz be!

Nincsenek hozzászólások.