Regisztráció | Bejelentkezés | Írj nekünk

visszaTokió helyett Gödöllőn gyűlnek majd össze az ASEM-miniszterek

A magyar elnökség egyik legnagyobb szabású rendezvénye lesz az Ázsia-Európa Találkozó (ASEM) külügyminiszteri értekezlete, melyet június elején Gödöllőn tartanak. A rendezvénynek eredetileg Japán adott volna otthont.

 

A nem hagyományos biztonsági kihívások kezelése – ez lesz a fő témája az Ázsia-Európa Találkozó (ASEM) 10. külügyminiszteri értekezletének, melyet június 6-7-én Gödöllőn tartanak. Az ülést előkészítendő hétfőn és kedden Magyarországon egyeztettek az ASEM vezető tisztviselői.

 

Miként Szerdahelyi István, a Külügyminisztérium ázsiai és csendes-óceáni főosztályának vezetője egy szerdai budapesti sajtóbeszélgetésen rámutatott: a júniusi tanácskozás lesz a magyar elnökség egyik legnagyobb szabású rendezvénye. Az eseménynek 48 résztvevője lesz (46 európai és ázsiai ország, valamint az Európai Külügyi Szolgálat és a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetségének (ASEAN) képviselői).

 

A tanácskozást eredetileg március végén Tokióban tartották volna meg, ám a természeti katasztrófa miatt – Japán kérésére – a soros elnökséget ellátó Magyarország vállalta magára az esemény megszervezését. Az elnökség miatt egyébként jelenleg Magyarország adja a négy ASEM-koordinátor egyikét.

 

Az ülésen konkrét kötelezettségvállalás nem születik, ugyanakkor az esemény jó alkalmat kínál a konzultációra, az Európa és Ázsia viszonylatában felmerülő kérdések áttekintésére. A tanácskozás margóján várhatóan több kétoldalú megbeszélést is tartanak majd.

 

Forrás. Bruxinfo.hu

 

Megosztás

Hozzászólások

Hozzászólás írásához jelentkezz be!

Nincsenek hozzászólások.