Regisztráció | Bejelentkezés | Írj nekünk

visszaVilágszerte modellként szolgálhat az uniós nukleáris stresszteszt

Világszerte követhető modell lehet az atomerőművek biztonságát vizsgáló uniós stresszteszt – hangzott el az uniós energetikai miniszterek találkozóján Gödöllőn.

 

A stressztesztnek kellőképpen szigorúnak kell lennie ahhoz, hogy a Fukusima utáni világban a lakosság elfogadja a nukleáris energiát - mondta Gödöllőn Tanaka Nobuo, a Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) vezérigazgatója az uniós energetikai miniszterek informális tanácskozásának szünetében.

 

A Japánban történt márciusi atomkatasztrófa előtt 143 atomerőmű működött az Európai Unióban. Azóta többet lekapcsoltak, és Tanaka Nobuo szerint további erőművek is erre a sorsra juthatnak. "Előfordulhat, hogy az idősebb erőművek közül néhányat a tervezettnél hamarabb véglegesen le kell állítani" - mondta, hozzátéve, hogy az energiatermelésből kivont nukleáris létesítmények pontos száma a még formálódó EU-s stresszteszt eredményétől függ majd.

 

A tesztnek kellőképpen szigorúnak kell lennie, különben a fukusimai katasztrófa hatására megváltozott viszonyok között a lakosság nem fogadja el a "nukleáris opciót" - hangsúlyozta az IEA vezetője.

 

Tanaka elmondta: számos országban felülvizsgálják az atomerőművekre vonatkozó előírásokat, biztonsági eljárásokat, a vizsgálat egyik világszerte követhető mintája pedig az uniós stresszteszt lehet.

 

A fukusimai katasztrófa pontos okait egyelőre nem tudni, az egyik legjelentősebb következmény viszont már látható: nem terjed olyan ütemben az atomenergia használata, mint ahogy korábban becsülték, aminek jelentős hatása lehet a többi energiaforrásra, nagyobb teret nyerhet például a földgáz - mondta Tanaka Nobuo.

 

Hozzátette, az EU-ban az energiabiztonságot mindenekelőtt a tagállamok hálózatainak összekapcsolásával, határokon átívelő hálózatok kiépítésével lehet fokozni. Ez a legalkalmasabb módszer a megújuló forrásokból származó energia egyik jellegzetességéből, a megtermelt mennyiség állandó ingadozásából fakadó problémák kiküszöbölésére is - mondta Tanaka Nobuo, utalva arra, hogy például a szélerőművek termelése igen nagy ingadozásokat mutat, hiszen a széljárás a legtöbb helyen korántsem változatlan.

 

Forrás: hirado.hu


Megosztás

Hozzászólások

Hozzászólás írásához jelentkezz be!

Nincsenek hozzászólások.