Regisztráció | Bejelentkezés | Írj nekünk

visszaKína-Eu csúcs a Királyi Kastélyban

A soros magyar EU-elnökség magas szintű találkozóinak helyszínén, a Gödöllői Királyi Kastélyban tartják meg az EU–Kína stratégiai párbeszéd következő tárgyalási fordulóját csütörtökön.

 

Az Európai Uniót Catherine Ashton kül- és biztonságpolitikai főképviselő, a világ legnagyobb fejlődő államát pedig Taj Ping-kuo (Dai Bingguo) államtanácsos, Hu Csin-tao (Hu Jintao) elnök külpolitikai főtanácsadója képviseli. Ashton azzal, hogy Budapestre hozza a találkozót – amelynek az eredeti helyszíne Brüsszel lett volna –, Magyarországnak, egyben a kínai államtanácsosnak is gesztust tesz, utóbbi ugyanis a 90-es években Budapesten dolgozott hazája nagyköveteként. A két fél stratégiai párbeszéde az évente rendezett csúcstalálkozókat, illetve külügyminiszteri egyeztetéseket egészíti ki.

 

A stratégiai párbeszéd találkozóin a kétoldalú kapcsolatokon kívül a főbb nemzetközi és regionális kérdésekről is eszmét cserélnek. Pekingi bejelentés szerint ezúttal a nemzetközi kérdések, a kínai fejlődés útja, továbbá Kína és az Európai Unió kapcsolatai lesznek terítéken. „Miközben a világban mélyreható és bonyolult változások mennek végbe, és a globális gazdasági felépülést bizonytalanság jellemzi, mindkét fél fejlődésének kritikus szakaszába érkezett” – hangoztatta Csiang Jü (Jiang Yu), a kínai külügyminisztérium szóvivője, jelezve, hogy Kína és az Európai Unió kifejezett szándéka a kapcsolatok erősítése.

 

Élni kell a lehetőséggel

 

Csiang Jü úgy vélte, a két félnek élnie kell azokkal a lehetőségekkel, amelyeket Kína idén kezdődött ötéves terve és az unió versenyképességet ösztönző, tíz évre szóló EU2020 stratégiája kínál. „Fontos, hogy a felek elfogadják egymás politikai valóságát, fejlődésének útját, és erre építve törekedjenek a stratégiai együttműködés fokozására” – hangsúlyozta a szóvivő. Csiang Jü egy másik, a csütörtöki találkozót megelőző nyilatkozatában arra szólította fel az Európai Uniót, hogy mielőbb szüntesse meg a vele szemben érvényesített fegyverembargót, és ismerje el Kína piacgazdasági státuszát.

 

A csütörtöki tanácskozás Ashton és Taj közös sajtótájékoztatójával zárul.

 

Az EU és Kína közötti stratégiai párbeszéd ötödik fordulóját tavaly rendezték meg Kínában. Az ázsiai ország akkor kiegyensúlyozott, objektív hozzáállást és széles körű megértést kért az Európai Uniótól. Taj Ping-kuo kijelentette Catherine Ashtonnak.

 

Forrás: MNO.hu

 

Megosztás

Hozzászólások

Hozzászólás írásához jelentkezz be!

Nincsenek hozzászólások.