Regisztráció | Bejelentkezés | Írj nekünk

visszaMadarak és Fák Napja

A Gödöllői Értékvédő Közhasznú Egyesület, a Magyar Madártani Egyesület gödöllői csoportja és a Damjanich János Általános Iskola közös rendezésben ünnepelte május 7-én a Madarak és Fák Napját az Alsóparkban, a Világfánál

 

Elöljáróban érdemes megemlíteni, hogy Herman Ottó volt az, aki megalapozta a tudományos madárkutatást Magyarországon a Magyar Ornitológiai Központ megalapításával. Az ő javaslatára 1906 óta a természet ünnepeként tartjuk számon május 10-ét. Az emberek már ősidők óta különös vonzalmat éreznek a madarak és fák iránt. A „Madarak és Fák Napja“ mégis az egész természet ünnepe, amikor mi, emberek azt ünnepeljük, hogy testvérei vagyunk minden élőlénynek a Földön.

 

 

A rendezvényre kilátogató családok különleges élményben részesültek, ahol nemcsak a gyermekeknek, de a szülőknek is jutott feladat.

 

 

A nap folyamán a gyerekek és szüleik előadás keretében tudhattak meg többet a madarak életéről és arról, hogy miért is oly különlegesek ezek az állatok. Szintén megtudhatták, milyen madarak is élnek városunkban, majd mindezt élőben is megcsodálhatták, hiszen a madárgyűrűzési bemutató alkalmával többek között nagy fakopáncsot, barátposzátát, széncinegét, erdei pintyet, csúszkát, barátcinkét és rozsdafarkút is sikerült meggyűrűzni a szakembereknek.

 

 

Ezzel kapcsolatban megtudhatta mindenki, hogy a hazánkban meggyűrűzésre kerülő madarak mindegyike Budapest jelzést kap, hiszen minden ország a fővárosát jelöli meg a madárgyűrűkön. Azt pedig hogy hol gyűrűzték, csak akkor tudhatja meg bárki, ha később egy madarat befognak és a gyűrűn lévő számokat leolvasva azt a nemzetközi hálózat alapján visszakeresik. Érdekesség, hogy az idei évben a kihelyezett madárbefogó hálóba is került olyan madár, ami már meg volt gyűrűzve.

 

A gyerekek mellett a szülők is találtak elfoglaltságot maguknak. A madárodú-készítés talán az egyik legnagyobb sikert aratta a családok körében, hiszen itt főleg az édesapák segítségére szükség volt. Az összeszerelt odúkat pedig haza lehetett vinni, amibe remélhetőleg a kertekben hamarosan otthonra találnak majd a cinegék vagy verebek.

 

Emellett a programra kilátogató gyerekek és szüleik végigjárhatták azt a tanösvényt is, ahol madárvédelmi eszközökkel (mesterséges odúk kihelyezésével, például kerecsenysólyom-, vörösvércse vagy éppen bagyolyodú) ismerkedhettek meg; így képet kaptak arról, hogyan is lehet segíteni a madarak fészkelését „mesterségesen” napjainkban.

 

 

Ugyancsak nagy sikert aratott a „Tudáspálya” elnevezésű program, ahol a gyerekek az előadások során megszerzett tudást hasznosítva adtak számot a természetismeret” témakörben megszerzett tudásukról; mindezt természetesen játékos formában.

 

Az esemény végén számtalan díjat és elismerést osztottak ki a gyerekek között; a fődíj a Bika-tavi természetvédelmi és ornitológiai táborban való részvétel volt.

 

Forrás: godollo.hu
Fotó: Reményi Krisztián

 

Megosztás

Hozzászólások

Hozzászólás írásához jelentkezz be!

Nincsenek hozzászólások.