Regisztráció | Bejelentkezés | Írj nekünk

visszaKína igen, Tibet nem – Gödöllőn az ASEM

A magyar uniós elnökség alatti egyik legfontosabb hazai rendezvényre kerül sor jövő hétfőn és kedden, Gödöllőn, ahol az Ázsia–Európa találkozó (ASEM) keretében Európa, Ázsia és Óceánia országainak külügyi delegációi ülnek tárgyalóasztalhoz.

 

A rendezvény miatt a következő lezárásokra lehet számítani:

Az Ady Endre sétányon teljes zár a Honvéd utcáig, közlekedni a szervizúton lehet, a Művészetek Házánál pedig a szokásos lezárásra lehet számítani.

 

Az eseményen többségében külügyminiszteri szinten képviselteti magát a részt vevő 48 állam, amelyek a világ GDP-jének hatvan, lakosságának pedig több mint ötven százalékát adják – jelezte a találkozó rangját egy tegnapi háttérbeszélgetésen Martonyi János külügyminiszter.

 

A Világgazdaság azon kérdésére, hogy az eseményen – mint a legmagasabb szintű külügyi találkozón – szóba kerülnek-e olyan kényes témák, mint Tibet, Martonyi úgy válaszolt: ez nem szerepel a napirenden. Ilyen kérdéseket akkor tárgyalnak, ha arra konkrét apropó van, márpedig pillanatnyilag „nem látok ilyet” – tette hozzá. Megjegyezte azt is, hogy „Magyarországnak határozott Kína-politikája van”.

 

Mint ismert, hazánk a gazdasági együttműködés érdekében Kína-barát politikát folytat, és nem bolygat a távol-keleti ország számára kellemetlen politikai kérdéseket. Ez volt az oka annak, hogy Orbán Viktor miniszterelnök nem találkozott a dalai lámával annak tavaly őszi budapesti látogatása során.

 

Megosztás

Hozzászólások

Hozzászólás írásához jelentkezz be!

Nincsenek hozzászólások.