Regisztráció | Bejelentkezés | Írj nekünk

visszaEllenzéki-e a gödöllői önkormányzat?

Sokan vannak, akik aggódnak városunk sorsáért, közéjük tartozik Gazdag Balázs politológus hallgató is. Az alábbi, önkormányzati választásokkal kapcsolatos gondolataiból világosan kitűnik, hogy választásunkat milyen értékek alapján kell meghoznunk. Mennyire fontos a tapasztalat, alázat és felkészültség azoknál, akik a város vezetésére vállalkoznának. Ha ezek megvannak, akkor biztosan nem lesz ellenzéki a gödöllői önkormányzat.

 

Az elmúlt hetekben csak kapkodom a fejemet a gödöllői választási kampány eseményei miatt. Egy eddig szokatlan, a várostól távol álló és a magyar politikai életben - mint európai ország - megengedhetetlen lejáratás, a másik politikai erő sárba tiprása, emberi méltóságban való megalázása zajlik az utcákon, újságokban és országos médiumokban.

 

Mint ismeretes, már a jelöltállítás sem volt zökkenőmentes, de erre most külön részletességgel nem térnék ki. Azóta elkezdődött a kampány, zajlanak a lakossági fórumok, nagygyűlések.

 

Néhány héttel ezelőtt magam is részt vettem a Fidesz egyik jelöltjének lakossági fórumán, pusztán kíváncsiságból. Megdöbbentő volt. A Polgármesterjelölt Asszony több felszólalásában is arra figyelmeztette az egybegyűlteket, hogy Gödöllő retteghet, mert ha Gémesi György marad a polgármester, akkor ellenzéki városként semmiféle támogatásra nem számíthat az Orbán-kormánytól. Kampánynak nem rossz. Megfélemlítésnek se. De vizsgáljuk meg egy kicsit, hogy valóban ellenzékiségről van-e szó.

 

Mit is jelent ellenzékinek lenni? Ellenzéki az, aki ellenzékiként viselkedik, tehát a legfontosabb kormányzó erő intézkedéseivel, értékrendjével eleve szembefordul. Gémesi György esetében nem ez történt. Ő nem a Fideszre, nem Orbán Viktorra, nem a kormány által kijelölt irányvonalra és útra, hanem arra a csapatra mondott nemet, akik magukat “gödöllői Fidesznek” merik nevezni, pedig értékrendben és elvekben sajnos nagyon messze állnak az anyapárttól.

 

Miért is mondott volna nemet Gémesi a Fideszre, hiszen emlékezhetünk, hogy 2006-ban, amikor az MDF balra fordult, Ő volt az első aki vette a kalapját, kilépett az MDF-ből, és nyíltan támogatta az “Orbáni irányokat”, vállalva ezzel a választási vereséget. Gémesi György egy köztudottan konzervatív ember, a magyar jobboldal egyik emblematikus alakja. Most sem fordult szembe a kormánnyal, sem Ő, sem pedig csapata. Csak kiállt azok mellett az értékek mellett, amiket évtizedek óta képvisel. És ezekbe az értékekbe nem fér bele, egy magát “gödöllői Fidesznek” nevező, környékbeli és nem gödöllői emberekből, sikeréhes vállalkozókból és feltörekvő politikuspalántákból (és itt nem feltétlenül a fiatalokra gondolok, elég csak arra gondolnunk, hogy az egyik képviselőjelölt tavasszal még MDF-es színekben indult…) álló csapat, akiknek semmiféle szakmai tapasztalat, vagy gyakorlati tudás nincs a birtokában. Nem is lehet, hiszen az csapat jó része eddig semmiféle szinten nem vette ki a részét a közösségi életbol (nem tudok olyan városi eseményt mondani, sem augusztus 20, sem március 15, sem október 23, sem semmi, ahol Dr Boros Andrea megjelent volna)

 

Dr Boros Andrea Polgármesterjelölt Asszony a lakossági fórumon kijelentette, hogy “a városra úgy kell tekinteni, mint egy üzleti vállalkozásra!” Ez persze sokféleképpen értelmezhető, azonban ha összevetjük a helyi Fidesz egy prominens személyiségének néhány évvel ezelőtti mondatával, miszerint “Nem igazi vállalkozó az, aki még nem vitt csődbe 2-3 vállalkozást”, egészen borús képek jelennek meg lelki szemeim előtt.

 

A lakossági fórum másik érdekessége számomra az volt, hogy ugyan kézbe kaptuk a szinte még meleg választási programot (amely szinte teljesen ugyan az mint a Lokálpatrióta Klubbé, csak 1 héttel később jött ki), a kérdésekre a program végrehajtását illetően semmi konkrét választ nem kaptunk. Pedig vártunk volna.

 

Szerintem jogosan vetődik fel bennem a kérdés, hogy ha Gémesi és csapata ennyire hozzá nem értő, akkor hogy tudtak egy olyan programot létrehozni, amelyet a “gödöllői Fidesz” teljes egészében átvesz (ne használjuk a lopás szót).

 

Komoly kérdés tehát, hogy mi a város sorsa. Egy dolog azonban biztos: Gémesi György vezetésével továbbra sem lesz ellenzéki város!

 

 

Gazdag Balázs

a Pázmány Péter Katolikus Egyetem politológus hallgatója

 

Megosztás

Hozzászólások

Hozzászólás írásához jelentkezz be!

Nincsenek hozzászólások.