Regisztráció | Bejelentkezés | Írj nekünk

visszaTársadalmi felzárkóztatási program

Adjatok, néktek is adatik; jó mértéket, megnyomottat és megrázottat, színig teltet adnak a ti öletekbe. Mert azzal a mértékkel mérnek néktek, a mellyel ti mértek. –

Lk 6,38

 

 

Társadalmi felzárkóztatási program - Gödöllő

 

A szegénység és társadalmi kirekesztettség veszélyét növelő legsúlyosabb tényezők az egyén számára Európában a következők: ha elhúzódik a munkanélküliség; ha hosszú távon él alacsony jövedelemből; ha nem megfelelő szintű munkát végez, ha korán elhagyja az iskolát és nincs megfelelő képzettsége; ha társadalmi kirekesztettséggel fenyegetett családban nő fel; ha rossz egészségi állapotban van; ha drog- vagy alkoholfüggő; ha halmozottan hátrányos környezetben él; ha hajléktalan vagy faji megkülönböztetés áldozata.

 

A rászorultak száma hazánkban és Gödöllőn is egyre nő, miközben a források egyre apadnak. A gazdasági körülmények nehezedése, a szociális olló szétnyílása szükségessé teszi, hogy mind nagyobb figyelmet fordítsunk a szociálisan hátrányos helyzetbe került családok megsegítésére.

 

Programunk alapvető célja a társadalmi különbségek csökkentése, a szociálisan rászorulók felkutatása és tényleges segítségnyújtás. Fontos megteremteni az egyén, a család és a kisebb közösségek biztonságérzetét. Végső soron pedig a közösségépítést tűztük ki célul.

 

Első lépésként a Polgármesteri Hivatal Közigazgatási és Szociális irodája – egyeztetve az egyházakkal és más karitatív szervezetekkel – elkészítette Gödöllő szociális térképét, melyben felkutattuk a városban élő rászorulókat.

 

A lakótelepeken a közös képviselőkre, a családi házas övezetekben az utcabizalmikra építve olyan (szociális) hálót alakítunk ki, melyben az önkénteseken keresztül megvalósítható a valódi segítségnyújtás. Az önkéntesek tudják mely családoknál keletkezük felesleg, és hogy hol van szükség a segítségre. A rendszerben biztosítva van, hogy az adomány valóban oda kerül, ahol a legnagyobb szükség van rá.

 

Programunk tehát nem csupán szociális segítségnyújtás, sokkal több annál, hisz azzal, hogy figyelünk egymásra, segítünk egymáson, lemondásainkkal és áldozatvállalásainkkal valódi közösséget teremtünk, hogy Gödöllő ismét a Körösfői Kriesch Aladár által nevezett Boldogság szigete legyen.

 

„…ami a közösséget megalkotja, az a lényekben élő barátság.”

Hamvas Béla

 

Megosztás

Hozzászólások

Hozzászólás írásához jelentkezz be!

Nincsenek hozzászólások.