Regisztráció | Bejelentkezés | Írj nekünk

visszaBemutatjuk az országot és Gödöllőt - EU elnökség Magyarországon

Az, hogy Gödöllő lesz a fő helyszín, olyan, mint amikor egy ország elnyeri egy olimpia megrendezésének a jogát.

Ezzel Gödöllő felkerült Európa térképére. - nyilatkozta Gémesi György a magyarországi EU elnökséggel kapcsolatban.

 

EU-elnöksége során, 2011 első fél évében 200-250 esemény színtere lesz Magyarország, tizenhat miniszteri tanácsülést, egy keleti partnerségi csúcstalálkozót és egy ASEAN külügyminiszteri értekezletet is tartanak. Győri Enikő leendő államtitkár és Robák Ferenckormánybiztos tájékoztatása szerint a fő helyszín Gödöllő lesz, de Balatonfüred és Debrecen is otthont ad több találkozónak. Az alacsonyabb szakértői szintű tanácskozásokat a budapesti Néprajzi Múzeumban tartják. Az EU-elnökségi program naptárát decemberre véglegesítik.

 

„Az, hogy Gödöllő lesz a fő helyszín, olyan, mint amikor egy ország elnyeri egy olimpia megrendezésének a jogát. Ezzel Gödöllő felkerült Európa térképére. Ráadásul Gödöllőn 2011 a barokk éve lesz”, fogalmazott Gémesi György. A polgármester szerint az uniós miniszteri tanácsülésekre megfelelő helyszín lesz az 500 személy befogadására alkalmas Lovarda, amelynek a rekonstrukciós munkálataival december 31-ig végeznek. Rendelkezésre állnak a Grassalkovich-kastély műemlék szobái is. „Lemértem. Ha leszáll a gép Ferihegyen, egy uniós tisztviselő 20 perc alatt van Gödöllőn”, mondta a polgármester.

 

Balatonfüred viszont legalább másfél órányira van Ferihegytől. De Bóka István polgármester nem tart attól, hogy a távolság miatt az uniós miniszterek helyett csupán államtitkárok érkeznének. A rendezvényeknek méltó színtere lenne az Anna Grand Hotel, itt rendezik az Anna-bálokat is. A tervek szerint a kohéziós politikáért, illetve a regionális fejlesztésért felelős miniszterek üléseznek majd Balatonfüreden. – A város mintaszerűen épít az önkormányzati, az állami, az uniós és a magánforrásokra – emelte ki a polgármester.

 

Az uniós elnökség lehetőség arra, hogy az erős tagállami szerepvállalást tegyük látványossá, s ne az eurobürokratikus ügyintézés jelleget – nyilatkozta Pröhle Gergely. A Külügyminisztérium helyettes államtitkára úgy véli: EU-elnökségünk ideje alatt a logisztikának jól kell működnie. De ezt társítani lehet az országmárka megjelenítésével, országképépítéssel. Pröhle Gergely szerint a belga elnökség kevéssé domborítja ki a nemzeti jelleget. Ellenben a svédek EU-elnökségük alatt fontos üzenetté tették a környezetvédelmet, s a vacsorák során ABBA-slágerek is felcsendültek. Az osztrákok is éltek az országimázs-építéssel, különösen, hogy EU-elnökségük egybeesett a Mozart-évvel. Jövőre nálunk Liszt-év lesz, ami hasonlóképpen alkalmazható az elnökség jellegének alakításában.

 

Forrás: nol.hu

 

Megosztás

Hozzászólások

Hozzászólás írásához jelentkezz be!

Nincsenek hozzászólások.