Regisztráció | Bejelentkezés | Írj nekünk

visszaMagyar EU elnökség – magyar borok

2011. január elsejétől Magyarország veszi át az EU elnöki posztját. Ennek számtalan előnye és következménye van, amit a szakértők részletesen elemeznek is.
Mi most egy nagyon kicsi, de annál érdekesebb szeletét mutatjuk be az EU elnökségnek. Vajon milyen borokat fognak fogyasztani ez alatt az idő alatt Brüsszelben és Gödöllőn? Ezzel kapcsolatban is született már döntés, melyről a mindmegette.hu gasztro portál érdekes tudósítást adott.

 

E vendégségek során nyilván számtalan politikai és gazdasági, illetve társadalompolitikai téma kerül majd megvitatásra, de mi tudjuk, ha vendéglátásról beszélünk, valójában eszem-iszomra gondolunk!

 

2010. november 11-én, az Újbor Ünnepén, a Magyar Borok Házában a Külügyminisztérium sajtótájékoztatón mutatta be azokat a borokat, melyeket a magyar EU elnökség során megrendezésre kerülő, több mint 250 nemzetközi, de hazánkban tartott rendezvényen szolgálnak majd fel.

 

A sajtótájékoztatón megszólalt Mészáros Gabriella, az első magyar borakadémikus, a Borkollégium egyik elindítója, egyszersmind a rangos nemzetközi zsűri elnöke, és elmondta a kiválasztás menetét. A zsűri, melynek legtöbb tagja rendelkezik a nemzetközileg elismert „Wine and Spirit Education and Trust” végzettséggel két csoportban - az egyik a fehér-, a másik a vörösborokat tesztelve - úgynevezett vakkóstolás során választotta ki azokat a nedűket, melyek az Európai Unió hazai rendezvényein az asztalokra kerülnek majd. A zsűri több mint 250 bort kóstolt meg, és ezek közül három kategóriába, fantáziadús nevükön: A, B, és C kategóriába sorolta a kiválasztásra került borokat.

 

Az A kategóriába került borokat az állófogadásokon, a B kategóriásokat a rangosabb és fontosabb ültetett állófogadásokon, míg a C besorolásúakat a legmagasabb szintű, informális miniszteriális rendezvényeken szolgálják majd fel.

 

Az első két osztályba csak olyan borok kerülhettek, melyek már részt vettek nemzetközi szintű versenyen és ott érmes helyezést értek el, míg a csúcsminőségű borokat olyanok közül választották, melyek termelői korábban már elnyerték az „Év bortermelője/borásza”, vagy az „Év pincészete” címet.

 

A rendezvényeken felszolgált borokat Gál Helga, a soros elnökségi sommelier mutatja majd be a vendégeknek az adott régió gasztronómiai, valamit kulturális sajátosságaival egyetemben.

 

A kiválasztott boroknak, a versenyektől eltérően nem pusztán „bortechnikai” szempontból kellett megfelelniük az előre meghatározott szempontoknak, de a zsűri azt is figyelembe vette, hogy mennyire illeszkednek a felszolgálni kívánt menüsorhoz.

 

Mint megtudtuk, a Külügyminisztérium fontosnak tartja, hogy az Európai Unióban népszerűsítse a hazai borokat, bor régiókat, illetve a régiós konyhaművészetet úgy általában, ezért különös hangsúlyt fektettek arra, hogy az ételek és a hozzájuk kínált borok harmóniája tökéletes legyen.

 

E cél elérése érdekében - a modern gasztronómia irányelveit követve - először a borokat választották ki, és ezekhez állítják össze az ételek sorát.

 

A borok és ételek harmóniájának megteremtése érdekében a magyar elnökség Ruprecht László gasztronómus közreműködését kérte, aki Chef diplomáját Párizsban szerezte, és 2005-ben a Magyar Nemzeti Szakácsválogatott kapitánya volt.

 

A Magyar elnökség ideje alatt Brüsszelben megrendezésre kerülő nemzetközi rendezvények borait szinté a hazai borok közül, a Külügyminisztérium ajánlata alapján, de brüsszeli szakértől válogatták ki még 2010 szeptemberében.

 

A magyarországi öt borrégió:

Pannonia Superior: Sopron, Ászár- Neszmény, Pannonhalma, Mór, Etyek

Balaton Régió: Észak-, és Dél-Balaton, Somló

Pannon Régió: Villány, Pécsi-, Zalai-, Tolnai-, Szekszárdi borvidék

Duna Régió: Kunság, Hajós-Baja, Csongrád

Észak Magyarország: Mátra, Eger, Tokaj-hegyalja

 

Brüsszelben az alábbi borok kerülnek majd a poharakba:

György-Villa Pincészet: Francois Brut Nature

Bussay Pincészet: Rajnai Rizling

St. Andrea Pincészet: Örökké

Királyudvar Pincészet: Tokaji Sec

Gál Tibor Pincészet: Egri Kadarka

Weninger Pincészet: Soproni Kékfrankos

Gróf Buttler Borászat: Bikavér

Bock Pincészet: Bock Cuveé

Gróf Degenfeld Pincészet: Andante (Furmint)

Zemplén Hegyhát Pincészet: Tokaji Aszú (5 puttonyos)

 

A hazai rendezvényekre kiválogatott borok:

 

„A” kategória - állófogadások kiszolgálására

 

Vörösborok

Szent Gaál pincészet – Kadarissimo – 2008

Szent Gaál pincészet - Kékfrankos – 2007

Eszterbauer – Pinceátlag – 2008

Takler Pince - Takler kékfrankos – 2008

Sauska és Társa - Sauska Cuvée 11 – 2007

Günzer Tamás  - Villányi Mátyás – 2007

Vylyan – Montenouvo - 2007

 

Fehérborok

Rókusfalvy Pince - Etyeki Chardonnay – 2009

György-Villa pincészet - Etyeki Chardonnay – 2009

Matias – Kéknyelű – 2008

Szent Ilona borház - St. Ilona Olaszrizling -  2007

Sauska-Tokaj Kft. – Furmint – 2009

Degenfeld Bt. - Tokaji muscat lunel – 2009

Béres Szőlőbirtok és pincészet - Tokaji Holdezüst – 2008

Patricius borház - Tokaji furmint – 2007

Patricius borház - Tokaji sárga muskotály - 2007

 

Pezsgők

Hungaria Pezsgőpincészet - Hungaria

 

„B” kategória – ültetett vacsorákhoz felszolgálásra kínált borok

 

Vörösborok

Szőke Mátyás és Zoltán pincészet – Kékfrankos – 2007

Bodribor Kft. – Faluhely – 2007

Kovács Nimród – Rhapsody – 2006

EszterBauer -  Tüke -  2007

Heumann Evelyn - Terra tartaro – 2007

Demeter pincészet - Merengő cabernet franc – 2006

Tiffan Ede és Zsolt pincészet - Villány cabernet franc – 2007

Malatinszky kúria - Noblesse Cabernet franc - 2007

 

Fehérborok

Hilltop Neszmély - Magypap-hegy hárslevelű – 2009

Garamvári Szőlőbirtok – Délidőlő – 2007

Malatinszky kúria - Noblesse Serena – 2009

Gálbor- Gia Kft. - Egri chardonnay – 2007

Szatmári Pincészet – Vulcanus – 2006

Pannonhalmi Apátsági Pincészet – Hemina – 2009

Figula borászat - Figula Balatonfüred - 2007

Degenfeld Bt. - Tokaji szamorodni – 1999

Tokaji Nobilis – Amicus – 2008

Bujdosó Szőlőbirtok és pincészet – Aranyhíd – 2007

Royal Tokaj - Ács Cuvee

Royal Tokaj -  Tokai aszú 5 puttonyos – 2006

Sauska-Tokaj – Sauska – 2003

Pannon Tokaj - Dominium Tokaji Cuvée – 2006

Andrássy Pincészet - 6 puttonyos Tokaji Aszú - 2006

 

Pezsgők

György-villa pincészet – Francois – 2006

Törley pezsgőpincészet - Törley Chardonnay – 2006

Garamvári Szőlőbirtok – Vincent – 2007

 

„C” kategória - kiemelt rendezvényekre

 

Vörösborok

Esterházy - Etyek kúria Pinot noir – 2006

Takler - Kékfrankos reserve – 2007

Szőke Mátyás és Zoltán - Peresi Cabernet – 2007

Szőke Mátyás és Zoltán – Amerlot -  2009

Thummerer Vilmos - Vili papa cuvée – 2006

St. Andrea - Egri bikavér merengő -  2008

Frittmann testvérek - Cabernet-Sauvignon Franc – 2007

Gere Attila – Kopar – 2007

Gere Attila - Cabernet Franc Selection – 2007

Tiffán Ede és Zsolt pincészet – Elysium – 2007

Bock pincészet - Bock Cuvée – 2007ű

Gróf Buttler - Egri Phantom – 2006

Koch - Cabernet Sauvignon Barrique – 2007

Koch – Jégbor - 2006

 

Fehérborok

Garamvári szőlőbirtok vinárium - Vincent Prestige Brut – 2005

Légli Ottó - Légli gesztenyés Riesling – 2007

Légli Kft. – Landord – 2009

Tóth Sándor - Áldozói Zenit – 2003

Oremus - Tokaji Aszú 3 puttonyos – 2002

Szepsy István - Tokaji Cuvée – 2007

Disznókő - Tokaji Aszú 5 puttonyos - 2002

 

Forrás: mindmegette.hu

 

 

Megosztás

Hozzászólások

Hozzászólás írásához jelentkezz be!

Nincsenek hozzászólások.