Regisztráció | Bejelentkezés | Írj nekünk

visszaVisszaszámlálás: felkészül Gödöllő, Debrecen, Balatonfüred

Rohamtempóban dolgoznak a gödöllői kastély lovardájának felújításán, hogy év végére elkészülhessen a jövő évi magyar EU-elnökség központi rendezvényhelyszíne. A dugók elkerülése miatt Budapesten csak alacsonyabb rendű eseményeket tartanak majd, ellenben miniszteri csúcsok lesznek Debrecenben és Balatonfüreden is.

 

„Soha nem látott tempóban, de a terveknek megfelelően folyik a Gödöllői Királyi Kastély Lovardájának és Barokk Istállójának felújítása, amely a következő öt hét alatt készülhet el” – mondta Révész T. Mihály, a komplexumot működtető nonprofit kft. ügyvezető igazgatója, aki szerint a felújításra kiírt tender nyertesével, a Reneszánsz Kőfaragó Zrt.-vel augusztus végén aláírt szerződés szerint a munkálatokat december 31-ig kell befejezni. Az összesen 1700 négyzetméteres építmények felújítása – amely a kastély folyamatban lévő fejlesztésének második ütemébe tartozik – egymilliárd forintba kerül, ennek legnagyobb részét, 900 millió forintot az Új Magyarország Fejlesztési Terv pályázati forrásai biztosították, a város pedig a 100 milliós önrészt fedezte.

 

Október vége óta szerkezetkészek a megújult terek, elkészült a 400-500 férőhelyes Lovarda Erzsébet-bejárójának faszerkezete és kőlábazata is – közölte Révész T. Mihály. A nagyteremben helyére került a kőburkolat, és már üzemel az elektromos hálózat, illetve elindult a padlófűtés is. Befejeződtek a Lovarda új bejárata előtti terület, a Schimmelhof földmunkái és a nemsokára elkészül a vizes blokkok gépészeti szerelése, illetve a Barokk Istálló emeleti és földszinti falrestaurációja. Az alapszereléseket már mindenhol elvégezték, a következő öt hét teendői között a felületképzések mellett légtechnikai és más gépészeti munkálatok szerepelnek.

 

Sajtóközpont a Művészetek Házában

A tervek szerint november végéig adják át a felújított Művészetek Házát – a volt Petőfi Sándor Művelődési Központot, amely az EU-elnökség alatt zajló események során sajtóközpontként funkcionál majd. Jelenleg százan dolgoznak a felújításon és már befejezték az épületgépészeti átalakítást és az új terek kialakítását.

 

Emellett karácsonyig főtérré alakítják a Szabadság teret és felújítják a Városi Piac galériáját is, mindezt hozzávetőleg egymilliárd forintból, amelyet részben uniós, részben pedig saját forrásokból fedeznek. A Művészetek Házának felújítása ennek az összegnek nagyjából a felét, 500 millió forintot tesz ki. Bár az EU-elnökséghez kapcsolódó rendezvények költségeinek túlnyomó részét a kormány állja, a városnak is lesznek kiadásai – például az egyes ide látogató politikusoknak adott ajándékok, illetve Gödöllő itthoni és brüsszeli promóciójának költségei.

 

Elkerülnék a budapesti dugókat

Az EU-elnökség legkiemelkedőbb eseménye a Keleti Partnerség állam-, és kormányfői találkozója, a magyar kormány és a Bizottság, a magyar EU-elnökség és az Európai Parlamenti Elnökök Konferenciájának találkozója lesz, de jelentős rendezvény lesz az ASEM, vagyis az Ázsiai-Európa külügyminiszteri találkozó, valamint a 17 informális miniszteri találkozó is. Ezeknek a magas szintű találkozóknak a túlnyomó többségét Gödöllőn rendezik majd meg.

 

„A gödöllői helyszín kiválasztásánál nagy súllyal esett a latba, hogy lehetőleg minél kevésbé akadályozzuk az amúgy is forgalmas budapesti közlekedést. A delegációk a budapesti útvonalakat csak a legszükségesebb esetekben veszik igénybe. Lezárásokra kizárólag a Keleti Partnerség egynapos csúcstalálkozója idején, május végén kerülhet sor. Azon vagyunk tehát, hogy minél kevesebb bosszúságot okozzunk az események által érintett városok lakosainak” – tették hozzá a Külügyminisztérium EU Elnökségi Kommunikációs Főosztályán.

 

Forrás: hvg.hu

 

Megosztás

Hozzászólások

Hozzászólás írásához jelentkezz be!

Nincsenek hozzászólások.