Regisztráció | Bejelentkezés | Írj nekünk

visszaFinisben az EU elnökség átvétele

Megfelelő ütemben zajlik a januárban kezdődő féléves magyar EU-elnökségre való operatív felkészülés; a kormány az események szervezésénél előnyben részesíti az állami helyszíneket – tájékoztatott Robák Ferenc EU-elnökségi operatív kormánybiztos keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

 

Az állami tulajdonú helyszínek és intézmények egyrészt költséghatékony lebonyolítást biztosítanak, másrészt lehetővé válik az érintett épületek felújítása; elsődleges szempont volt, hogy az adófizetők pénze a legjobban hasznosuljon és a legtakarékosabban használják fel – mutatott rá a kormánybiztos. Mindenekelőtt arról számolt be, hogy a felső szintű találkozók helyszínén, Gödöllőn jól halad a királyi kastély felújítása, lényegében készen van az egykori elegáns királyi lovardában kialakított tanácskozóterem.

Robák Ferenc elmondta: a Külügyminisztérium jelentős mértékben hozzájárul a rendezvényhelyszínként működő épületek rekonstrukciójához, a karbantartási munkák elvégzéséhez, tanácskozási funkciójuk fejlesztéséhez, s ennek ellentételezéseként a kormánynak az EU-elnökség idején nem kell majd bérleti díjat fizetni az épületek hasznosításáért.

 

Nem lesznek fennakadások a közlekedésben

A gödöllői királyi kastélyon kívül a felújított helyszínek között van a szakértői tanácskozások fő helyszíne, a Néprajzi Múzeum, ahol elvégezték a bejárat feletti timpanon, valamint a dísztermet fedő kissé megroggyant tetőszerkezet rekonstrukcióját. A Vidékfejlesztési Minisztérium épületében a színháztermet, a Belügyminisztériumban a márványaulát újították fel, a Honvédelmi Minisztérium Stefánia-palotájában a bútorokat restaurálták, továbbá a Külügyminisztérium Panoráma étterme és terasza is megújult.

 

A kormánybiztos elmondta, a magyar EU-elnökség alkalmával csaknem 260 különböző szintű szakmai rendezvény lesz, várhatóan 35-40 ezer külföldi résztvevő érkezik Magyarországra. Kiemelte ugyanakkor: nem kell arra számítani, hogy az elsősorban Budapesten tartandó rendezvények miatt különösebb közlekedési fennakadások lesznek, „ezt bátran merem állítani”. A delegációk a budapesti útvonalakat csak a legszükségesebb esetekben veszik majd igénybe. Hozzátette, az egyetlen olyan esemény, amikor esetleg forgalmi korlátozások lesznek, május végén a Keleti partnerség program csúcstalálkozója lesz, amelyen állam- és kormányfői szinten képviseltetik magukat az EU-tagállamok és a keleti partnerek. Ez a tanácskozás is Gödöllőn lesz. A vidéki helyszínek kapcsán kitért rá: az agrárminiszterek informális ülésének helyszíne Debrecenben, a távközlési miniszteri konferencia pedig Balatonfüreden lesz.

 

A magyar értékeket is bemutatják

Robák Ferenc arról is beszélt, hogy az uniós elnökség kiemelt operatív célja a magyar borkultúra és gasztronómia bemutatása. A 260 találkozó és munkaértekezlet mindegyikén magyar borokat szolgálnak fel a vendégeknek; a neves szakértőkből álló zsűri borrégiónként válogatta ki a borokat.

A Külügyminisztérium háttéranyaga szerint az EU-elnökségi rendezvények egy kisebb részének, szakmai indokból és az ország bemutatása céljából, több egyéb vidéki helyszín – köztük Visegrád, Szeged, Eger, Szarvas, Szentendre, Szombathely, Várpalota, Esztergom és Pápa – ad majd otthont.

 

Forrás: MNO, MTI

 

Megosztás

Hozzászólások

Hozzászólás írásához jelentkezz be!

Nincsenek hozzászólások.